Κεχρί προϊόν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σπόροι από κεχρί

Ο καρπός όλων σχεδόν των ειδών κεχριού[1] χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και σε Δημοκρατίες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Αποκαλείται και "σιτηρό του φτωχού", αφού υποκαθιστά το σιτάρι και το ρύζι εκεί που δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια ή η αγορά τους. Καταναλώνεται αλεσμένος για παραγωγή ψωμιού ή συναφών σκευασμάτων, βρασμένος ή ενυδατωμένος σε χυλούς, σούπες και άλλες τροφές, ακόμη και φυτρωμένος (Κίνα). Το ψωμί από αλεύρι κεχριού ονομάζεται στη Ρωσία "κάσκα". Η ποιότητα του παραγόμενου ψωμιού αποκλειστικά από αλεύρι κεχριού είναι χαμηλή (επίπεδο ψωμί), αλλά βελτιώνεται όταν στο αλεύρι προστεθεί και αλεύρι σιταριού. Μπορεί επίσης ο καρπός να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή αλκοολούχων ποτών.

Στη Ρωσία[2] το κεχρί παραδοσιακά τρώγεται ως χυλός-γλυκός, με την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης ή αλμυρός, σαν συνοδευτικό του βασικού γεύματος. Στην Κίνα συνηθίζεται η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με φασόλια, γλυκοπατάτες ή κολοκύθα. Η προσθήκη τυο σε σούπες βοηθάει τις μητέρες να δυναμώσουν μετά τον τοκετό και να παράγουν επαρκή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους. Στη Γερμανία, τρώγεται βραστό με μέλι και μήλα.

Στην Ταϊβάν, την Ανατολική Αφρική και στο Νεπάλ με αλκοολική ζύμωση του κεχριού εξάγονται τοπικά αλκοολούχα ποτά. Στα Βαλκάνια, στις περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, από το κεχρί παράγεται ένα ποτό που ονομάζεται "boza".

Το κεχρί είναι μία από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων, γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Λόγω του μαγνησίου που περιέχει, το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητές που προπονούνται εντατικά. Ποδηλάτες και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια, μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωσή του.

Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.

Στις Η.Π.Α. και άλλες χώρες ο καρπός του κοινού και του ιταλικού κεχριού χρησιμοποιείται ως κτηνοτροφή (κυρίως κοκκοποιημένος) και ως πτηνοτροφή.

Διατροφική αξία κεχριού

Το κεχρί είναι μία καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Οφέλη στην υγεία

Το κεχρί, όπως αναφέρθηκε, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ένα στοιχείο που προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Έρευνες έχουν δείξει, ότι το μαγνήσιο ρίχνει την υψηλή πίεση του αίματος, ελαττώνει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα.

Οι λιγνάνες που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί, μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σε ουσίες που επίσης δρουν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού.

Ένα ακόμη δυνατο σημείο του κεχριού είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φώσφορο, ένα ανόργανο στοιχείο που εκτελεί πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, ο φώσφορος είναι δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών, είναι συστατικό του ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) της ενεργειακής δεξαμενής του οργανισμού, περιέχεται στα νουκλεϊκά οξέα και είναι συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στη χολή όχι μόνο με το να μειώνουν το χρόνο διέλευσης των τροφών από τον πεπτικό σωλήνα, αλλά και με το να μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων τα οποία σε περίσσεια οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας.

Εξαιτίας των φυτικών ινών του, το κεχρί καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επίπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Έτσι, το κεχρί αποτελεί ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει τη διάθεση.




Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. "Τα σιτηρά των θερμών κλιμάτων Αραβόσιτος-Σόργο-Ρύζι-Κεχρί", Ανδρέας Ι. Καραμάνος, Εκδόσεις Παπαζήση.
  2. Κεχρί, πολύτιμο από την προϊστορική εποχή έως σήμερα