Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Κοτσιφάλι

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:28, 25 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κοτσιφάλι

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά της στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνου και Χανίων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες των οποίων δίνει προϊόντα άριστης ποιότητας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, κυκλικό, συμμετρικό με πέντε βαθείς κόλπους, παχύ με βαμβακώδη χνοασμό στην κάτω επιφάνεια, μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι απλό , κωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια , ελλειψοειδής. Φλοιός παχύς ερυθροϊδής. Σάρκα μαλακή, λευκού χρώματος, με ελαφρά υπόξινη γεύση.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία, παραγωγική, με καρποφόρο το τυφλό οφθαλμό, πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από τα μέσα Αυγούστου). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκος είναι εξαιρετική ποιότητα και χρησινοποιείται για την Παρασκευή οίνων ανώτερης ποιότητας, είτε μόνο του είτε (συνηθέστερα σε ανάμειξη με το γλεύκος της ποικιλίας Μαντηλάρι («Πεζά» και «Αρχάνες» είναι ερυθροί ξηροί οίνοι από τις ποικιλίες αυτές, ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας).