Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Λημνιό

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:28, 25 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λημνιό

Γενικά

Η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής συνιστάται στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών και Χαλκιδικής. Συνώνυμα της ποικιλίας αναφέρονται τα Λημνιώνα, Λυμνιώνα, Καλαμπάκι.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σχεδόν κυκλικό, πεντάλοβο, πεντάκολπο, παχύ. Σταφύλι μεγάλο, ακανόνιστο, πυραμιδοειδές. Ράγα μέτρια σφαιρική. Επιδερμίδα καλυμμένη με άχνη φαιού χρώματος, έχει χρώμα κυανό-ιώδες και περιέχει μεγάλες ποσότητες ταννινών. Η σάρκα είναι γλυκειά και εύγευστη.

Ιδιότητες

Αξιόλογη, ιδιαίτερα για τις συνθήκες της βόρειας χώρας, έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, ζωηρή και παραγωγική. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών τοποθετείται αρχές του Σεπτέμβρη. Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και εφαρμόζεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Το γλεύκος του χρησιμοποιείται για την παρασκευή οίνων ανώτερης ποιότητας.