Ωρίμανση καρπουζιού θερμοκηπίου
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:59, 3 Ιανουαρίου 2014 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)
Η αναγνώριση του ώριμου καρπού για συγκομιδή ή για αγορά από τον καταναλωτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται γνώση και εμπειρία τα οποία αποκτώνται με τη συνεχή ενασχόληση και λαμβάνοντας υπ' όψιν τα πιο κάτω κριτήρια.
- Όταν κρούεται ο καρπός, αποδίδει βαρύ και όχι μεταλλικό ήχο.
- Όταν πιέζεται ανάμεσα στα χέρια να "τρίζει εσωτερικά".
- Όταν ξεραθεί ο έλικας που βρίσκεται στη βάση του ποδίσκου του καρπού (από πράσινος γίνεται καφέ).
- Όταν αποσπάται εύκολα ο ποδίσκος από τον καρπό.
- Όταν τα νεύρα του καρπού είναι τεντωμένα.
- Όταν αποσπάται εύκολα ο ποδίσκος από τον καρπό.
- Όταν τα νεύρα του καρπού είναι τεντωμένα.
- Όταν αποσπάται εύκολα ο φλοιός του καρπού με το νύχι.
- Στην περίπτωση των χαμηλών τούνελ, όταν ο κύκλος επαφής του καρπού με το έδαφος μεταβληθεί από ελαφρύ πράσινο ή λευκό σε λευκοκίτρινο ή κίτρινο.