Σφάγιο κουνελιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

[1]

Στη χώρα μας αλλά και στις άλλες χώρες που εκτρέφονται κουνέλια το κρέας αποτελεί το κυριότερο προϊόν. Η παραγωγή γουνοδερμάτων και μαλλιού αποτελεί περιορισμένη δραστηριότητα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κρεοπαραγωγικής ικανότητας των κουνελιών είναι η αύξηση και η ανάπτυξη. Το γενετικό δυναμικό και το περιβάλλον της εκτροφής είναι γνωστό ότι ασκούν σημαντική επίδραση.

Η μέση ημερήσια αύξηση ενός κουνελιού μιας ορισμένης φυλής μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικία, εφόσον διατρέφεται σωστά. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η εξέλιξη της Μ.Η.Α. σε αρσενικά κουνέλια φυλής Ν.Ζηλανδίας ανάλογα με την ηλικία.

Από την εξέλιξη των τιμών αυτών στις διάφορες ηλικίες φαίνεται ότι η πάχυνση γενικά είναι συμφέρουσα στα κουνέλια μέχρι την ηλικία των 70-90 ημερών όταν δηλ. το σωματικό βάρος έχει φτάσει γύρω στα 2,5 Kg γιατί στη συνέχεια η πτώση των τιμών της Μ.Η.Α. είναι μεγάλη.

Μεταβολές της Μ.Η.Α. και του Σ.Β. σε αρσενικά κουνέλια φυλής Ν.Ζηλανδίας σε σχέση προς την ηλικία
Ηλικία σε ημέρες Μ.Η.Α. Σ.Β. σε gr
50 34,2 1430
90 24,0 2600
120 12,6 3150
160 6,9 3540

Είναι γνωστό ότι η κρεοπαραγωγική ικανότητα επηρεάζεται από πολλούς και διάφορους παράγοντες όπως το γονότυπο των ζώων, το περιβάλλον διαβίωσης, την υγιεινή κατάσταση, τη διατροφή.

Η επίδραση όλων αυτών των παραγόντων είναι σημαντική, η διατροφή όμως εκτός του ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την ποιότητα των σφαγίων, αντιπροσωπεύει το 50-60% των δαπανών παραγωγής του κουνελίσιου κρέατος.

Για τη λήψη εμπορεύσιμου σφαγίου απαιτούνται ορισμένες εργασίες όπως θανάτωση, αφαίμαξη, εκδορά και εκσπλαχνισμός. Σε χώρες με αναπτυγμένη συστηματική κονικλοτροφία γίνονται σε ειδικά σφαγεία κουνελιών ή άλλα σφαγεία όπως πτηνοσφαγεία που έχουν τις προϋποθέσεις εξασφάλισης υγιεινών συνθηκών σφαγής και επεξεργασίας των σφαγίων.

Βιβλιογραφία

  1. "Κονικλοτροφία", Ελ. Πανοπούλου-Διαμαντοπούλου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας, Αθήνα 1995.