Πασιφλόρα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά Στοιχεία Πασσιφλόρα

Η πασσιφλόρα κατάγεται από τα υψίπεδα της Νότιας Αμερικής. Εμπορικά καλλιεργείται στη Χαβάη των ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Νότια Αφρική, Ινδία, Ινδονησία και Νέα Ζηλανδία. Στην Ελλάδα απαντά ως καλλωπιστικό φυτό. Ο καρπός τρώγεται νωπός και χρησιμοποιείται για χυμοποίηση και παρασκευή αναψυκτικών.

Βοτανικά χαρακτηριστικά Πασσιφλόρα

Η πασσιφλόρα ανήκει στην οικογένεια Passifloraceae και το επιστημονικό της όνομα είναι Passiflora edulis Sims. Το γένος Passiflora περιλαμβάνει πολλά εδώδιμα είδη. Τα πιο γνωστά είναι τα είδη Passiflora edulis var. edulis και Passiflora edulis var. flavicarpa. Άλλα καλλιεργούμενα είδη είναι τα P. quadrangularis, P. ligularis, P. laurifolia, P. mollisima και P. caerulea. Η πασσιφλόρα είναι φυτό ξυλώδες, πολυετές, αειθαλές και αναρριχώμενο. Ο βλαστός φέρει έλικες, που χρησιμεύουν για την αναρρίχηση του φυτού. Τα φύλλα είναι ωοειδή, τρίλοβα, διαστάσεων 10x18cm. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, μονήρη, διαμέτρου 5cm, εντυπωσιακά, με μορφολογία ρολογιού και παράγονται σε τρέχουσα βλάστηση. Η άνθιση λαμβάνει χώρα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ο καρπός είναι ράγα, έχει σχήμα σφαιρικό έως ωοειδές και μήκος 5-7.5cm. Ο καρπός του είδους P. edulis var. edulis έχει χρώμα βυσσινί, ενώ του είδους P. edulis var. flavicarpa κίτρινο. Η σάρκα είναι χυμώδης, αρωματική και υπόξινη. Φέρει πολυάριθμους σπόρους. Ο καρπός ωριμάζει κατά το καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Επικονίαση Πασσιφλόρα

Η καρπόδεση στα είδη του γένους Passiflora δεν αποτελεί πρόβλημα. Για κάποια είδη όμως έχει αναφερθεί ότι παρατηρείται αυτοασυμβιβαστότητα και σταυροασυμβιβαστότητα. Η μεταφορά της γύρης γίνεται με τα έντομα και ιδιαίτερα τις μέλισσες. Μερικές φορές κρίνεται αναγκαία και η τεχνητή επικονίαση των ανθέων της πασσιφλόρας. Το είδος P. edulis var. flavicarpa χαρακτηρίζεται ως αυτόστειρο και μερικά φυτά (σπορόφυτα) ως σταυροασυμβίβαστα. Τα φυτά μπαίνουν σε καρποφορία 15-18 μήνες μετά τη φύτευση και σε πλήρη παραγωγή στους 24 μήνες. Η παραγωγική του ζωή είναι 3 χρόνια στις τροπικές περιοχές και πάνω από 8 χρόνια στις υποτροπικές.