Ασθένειες λίτσι
Φουζάριο
Ένα είδος του Fusarium spp. έχει απομονωθεί στην υποτροπική Αφρική και Αυστραλία, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ξαφνική νέκρωση του φυτού του λίτσι. Κατά την προσβολή αυτή ένα τμήμα της κορυφής του δένδρου μπορεί να είναι τελείως υγιές και το υπόλοιπο εξολοκλήρου ξεραμένο. Παρουσιάζεται απότομη πτώση των φύλλων (όπως συμβαίνει στην περίπτωση προσβολής από ένα νηματώδη) και παρατηρούνται τα εσωτερικά μέρη των ριζών να έχουν κόκκινη απόχρωση. Για την καταπολέμηση αυτού του μύκητα χρησιμοποιούνται κυρίως ανθεκτικές ποικιλίες. Η χρήση υγιού φυτικού υλικού είναι απαραίτητη. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, η ηλιοαπολύμανση μείωσε σημαντικά την εμφάνιση της ασθένειας
Κλαδοσπόριο
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στον μύκητα Cladosporium sp. Προσβάλλει τον στύλο της ωοθήκης στο στάδιο όπου το άνθος είναι κλειστό, προκαλώντας την νέκρωση της ωοθήκης, με αποτέλεσμα οι καρποί να μην αναπτύσσονται και τα άνθη να πέφτουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Στους βραχίονες και στα κλαδιά της Haak Yip παρατηρείται η ανάπτυξη εξογκώματος. Σωστό κλάδεμα και αποφυγή άρδευσης με ψυχρό καιρό μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Σχίσιμο επιδερμίδας
Η θέση των καρπών πάνω στο δένδρο έχει μια συγκεκριμένη αντοχή στο ηλιακό έγκαυμα και στο σχίσιμο της επιδερμίδας, οι καρποί που αναπτύσσονται σε σκιερό μέρος είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις προσβολές. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή όταν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 38oC και η σχετική υγρασία είναι λιγότερη από 60%. Διαφορές μεταξύ των ποικιλιών έχουν αναφερθεί, όπως στην περίπτωση του μαυρίσματος πριν τη συγκομιδή, η αιτία αυτής της ανωμαλίας φαίνεται να βρίσκεται στην αυξημένη εσωτερική πίεση, που προκύπτει από την αύξηση του «aril» στην επιδερμίδα του καρπού εφόσον η διαίρεση των κυττάρων εδώ, έχει σταματήσει εξαιτίας της άμεσης καταστροφής της επιδερμίδας από έντομα, χαλάζι και από τις ακτίνες του ήλιου. Η συχνότητα σχισίματος της επιδερμίδας μπορεί να μειωθεί με την χρήση φυτικών ορμονών.