Υποκείμενα σπορόφυτα μηλιάς
Τα υποκείμενα αυτά παράγονται από σπόρο. Στη χώρα μας χρησιμοποιείται κατά προτίμηση ο σπόρος της φιρικιάς, γιατί αποκτώνται σπορόφυτα καλής αναπτύξεως και ανθεκτικά στην βαμβακάδα.Οι σπόροι της μηλιάς δε βλαστάνουν αμέσως μετά τη συγκομιδή. Για να βλαστήσουν πρέπει να διέλθουν μια περίοδο μεθωριμάσεως, που κρίνεται αναγκαία για να συντελεστούν οι φυσιολογικές και βιοχημικές εκείνες μεταβολές στο σπόρο, που θα συμβάλλουν στη διακοπή του λήθαργου του εμβρύου και στην έναρξη της βλάστησεώς του.
Η περίοδος της μεθωρίμασης του σπόρου, για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας, είναι 70–80 ημέρες. Ως κατάλληλη θερμοκρασία θεωρείται η θερμοκρασία των 4–5oC. Η μεθωρίμαση του σπόρου της μηλιάς επιτυγχάνεται με την εμβάπτισή του σε νερό πολλές ώρες και τη στρωμάτωσή του σε δοχεία, που περιέχουν κάποιο υγροσκοπικό υλικό. Οι σπόροι μετά σπέρνονται στο σπορείο κατά την άνοιξη. Το σπάρσιμό τους γίνεται σε αυλάκια αβαθή, όπου οι σπόροι καλύπτονται κατά το διπλάσιο του μεγέθους τους με χώμα. Αν το χώμα σχηματίζει στην επιφάνεια κρούστα, πράγμα που εμποδίζει την έξοδο των σπορόφυτων, τότε οι σπόροι καλύπτονται με τύρφη ή με πριονίδι και στη συνέχεια σκεπάζονται με αμμουδερό χώμα.
Τα σπορόφυτα εξάγονται κατά τα τέλη του επόμενου χειμώνα και φυτεύονται στο φυτώριο νωρίς την άνοιξη. Κατά την εξαγωγή από το σπορείο, αφαιρούνται οι πλάγιες βλαστήσεις, κόβονται οι ρίζες σε μήκος περίπου 4–5cm, κορυφολογούνται σε ύψος περίπου 35cm και ταξινομούνται σε κατηγορίες με βάση το πάχος της διαμέτρου των στην επιφάνεια του εδάφους, που λαμβάνονται με παχύμετρο.