Ονοματολογία τεμαχίων σφάγιου βοοειδούς οπίσθιου τεταρτημορίου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 16:06, 3 Ιουλίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σκέλη διαφράγματος
Η οσφυική μοίρα του μυώδους τμήματος του διαφράγματος.
Λάπα
Όρια Προς τα εμπρός έχει τα όρια του οπίσθιου τεταρτημόριου (πρόσθιο χείλος 12ης πλευράς και ο 12ος σπόνδυλος. Προς τα πάνω έχει μια ευθεία από το λαγόνιο όγκωμα μέχρι το σημείο που απέχει 8 εκατοστά από το "μάτι" του κόντρα (ενιαία μάζα) στην 12η πλευρά. Προς τα πίσω έχει το πρόσθιο χείλος του τείνοντος την πλατεία περιτονία μυός και ευθεία από τον προηβικό τένοντα έως το λαγόνιο όγκωμα.
Οστέινη βάση Τα κάτω 4/5 των δύο τελευταίων πλευρών.
Ποσοστό οστών 9 %
Μύες Περιλαμβάνει τους μυς του πλαγιοκοιλιακού τοιχώματος της κοιλιάς. Από έξω προς τα μέσα: Κοιλιακός χιτώνας, Έξω λοξός κοιλιακός με την απονεύρωσή του, Έσω λοξός κοιλιακός με την απονεύρωσή του, Εγκάρσιος κοιλιακός με την απονεύρωσή του και Κάτω ορθός κοιλιακός.
Τρόπος τεμαχισμού Ξεκολλούμε τον προηβικό τένοντα (κοντά στην ηβοϊσχιακή σύμφυση) και την επιγονάτια πτυχή (κοντά στο γόνατο). Και από τα δύο σημεία ξεκολλούμε τους μυς, μέχρι το λαγόνιο όγκωμα (λίγο κάτω από το φιλέτο). Το λαγόνιο όγκωμα βρίσκεται σε μια ευθεία που περνάει λίγο μπρος από το μέσον του τελευταίου οσφυικού σπονδύλου και κάθετα προς τη σπονδυλική στήλη. Όταν φτάσουμε εδώ, κάνουμε ένα σημάδι στην 12η πλευρά σε σημείο που απέχει 8 εκατοστά από την ενιαία μάζα (μάτι) του κόντρα. Με μια ευθεία ενώνουμε το σημάδι με το λαγόνιο όγκωμα. Σ’ αυτή την ευθεία κόβουμε πρώτα με το μαχαίρι τους μυς και μετά με το πριόνι τις πλευρές 12 και 13. Το κομμάτι που βγαίνει είναι η λάπα.