Αποθήκευση σιτηρών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Όπως κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και τα σιτηρά πρέπει να προστατεύονται από τις επιμολύνσεις. Τόσο οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης όσο και η κατάσταση των σιτηρών είναι κρίσιμα σημεία. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι καθαροί, ξηροί και καλά αεριζόμενοι. Ο εξοπλισμός πρέπει να λειτουργεί κανονικά.

Η δομή των αποθηκευτικών χώρων, ο εξοπλισμός και τα υπολείμματα από προηγούμενη χρήση, απειλούν την ποιότητα των σιτηρών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εισροή των σιτηρών στις εγκαταστάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από μολύνσεις. O καθαρισμός από μόνος του δεν επαρκεί ώστε να εξαλέιψει την παρουσία εντόμων και τρωκτικών, αλλά ούτε και ο χημικός τρόπος καταπολέμησης. Η διατήρηση της καλής ποιότητας των σπόρων επιτυγχάνεται με συνδυασμό πρακτικών ορθής υγιεινής, με αποτελεσματική ξήρανση και ψύξη (εάν γίνεται) των σιτηρών και αποτελεσματικό έλεγχο των τρωκτικών και των εντόμων. Κατά τη μεταφορά των σιτηρών, οι σπόροι μπορεί να καταστραφούν και να γίνουν πιο ευάλωτοι σε έντομα, ακάρεα, μύκητες και μυκοτοξίνες. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να μεταχειρίζεται κατά τρόπο που να αποφεύγεται αυτή η καταστροφή.

Εάν στην επιχείρηση υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τον καθαρισμό των αποθηκευτικών χώρων τότε:

  1. Μετρήστε την περιοχή που θα απολυμάνετε σε m2
  2. Ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες της ετικέτας των σκευασμάτων.
  3. Διακόψτε τις ηλεκτρικές παροχές, εάν υπάρχει κίνδυνος διείσδυσης του καθαριστικού στα ηλεκτρικά κυκλώματα.
  4. Προστατέψτε ή λάβετε μέτρα ώστε να μη χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικές μηχανές ή παρόμοιος εξοπλισμός.
  5. Δύο μέρες μετά το χειρισμό επιθεωρήστε την αποθήκη και παρακολουθήστε (με τη χρήση εντομοπαγίδων) για την ύπαρξη ζωντανών εντόμων. Εάν βρεθούν μεγάλοι πληθυσμοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ερευνήστε και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, επαναλάβετε τον καθαρισμό και τη χρήση εντομοκτόνου.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία