Πίνακας πρόσθετων ουσιών για προϊόντα κακάο και σοκολάτας
Αριθμός Ε και όνομα | Ανώτατα επίπεδα (mg / l ή mg / kg ανάλογα με την περίπτωση) | Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις |
---|---|---|
Ομάδα I | Πρόσθετα | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ομάδα IV Πολυόλες | quantum satis | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 170 Ανθρακικό ασβέστιο | 70000 | (*) |
Ε 322 Λεκιθίνες | quantum satis | |
Ε 330 Κιτρικό οξύ | 5000 | |
Ε 334 Τρυγικό οξύ L+(–) | 5000 | |
Ε 414 Αραβικό κόμμι (κόμμι ακακίας) | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 422 Γλυκερόλη | quantum satis | |
Ε 440 Πηκτίνες | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 442 Φωσφατίδια του αμμωνίου | 10000 | |
Ε 471 Μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων | quantum satis | |
Ε 472γ Εστέρες του κιτρικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων | quantum satis | |
Ε 476 Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος | 5000 | |
Ε 492 Τριστεατική σορβιτάνη | 10000 | |
E 500 – 504 Ανθρακικά άλατα | 70000 | (*) |
E 524 – 528 Υδροξείδια | 70000 | (*) |
Ε 530 Οξείδιο του μαγνησίου | 70000 | (*) |
Ε 901 Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 902 Κανδελιλλικός κηρός | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 903 Καρναουβικός κηρός | 500 | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 904 Σελάκ | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ | 500 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 2000 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 954 Σακχαρίνες | 500 | (52) μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 955 Σουκραλόζη | 800 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 957 Θαυματίνη | 50 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 100 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 961 Νεοτάμη | 65 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης | 500 | (11)α (49) (50) μόνο προϊόντα με μειωμένη νεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
(a) Η έκφραση "quantum satis" σημαίνει ότι δεν ορίζεται ανώτατο επίπεδο. Lστόσο, τα πρόσθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή πρακτική παρασκευής, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το επίπεδο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανούν τον καταναλωτή.
(*) E 170, E 500 – 504, E 524 – 528 και E 530: 7 % επί ξηρού υπολείμματος χωρίς λιπαρές ουσίες εκφραζόμενα ως ανθρακικά άλατα του καλίου.
(11): Τα όρια εκφράζονται είτε ως α) ισοδύναμα ακεσουλφάμης Κ είτε ως β) ισοδύναμα ασπαρτάμης.
(49): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης προκύπτουν από τα ανώτατα επίπεδα χρήσης των επιμέρους συστατικών, της ασπαρτάμης (E 951) και της ακεσουλφάμης Κ (E 950).
(50): Δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των επιπέδων για τα E 951 και E 950 με τη χρήση του άλατος ασπαρτάμης-ακεσουλφάμης, είτε μόνου του είτε σε συνδυασμό με E 950 ή E 951.
(52): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης εκφράζονται ως ελεύθερο ιμίδιο.
Βιβλιογραφία
- "Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων", Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Αθήνα Απρίλιος 2013