Προϊόντα χυμού πορτοκαλιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 14:25, 18 Ιουλίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μετά τη θερμική επεξεργασία ο χυμός υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να παραχθούν τα διάφορα είδη χυμού. Τα διαφορετικά είδη χυμού πορτοκαλιού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής (Τζουβάρα- Καραγιάννη, 1990) :

  • Φυσικός χυμός μη συμπυκνωμένος (NFC, Not From Concentrate) : είναι οι χυμοί που προέρχονται από την εκχύμωση του πορτοκαλιού και υποβάλλονται σε διήθηση, απαέρωση και παστερίωση.
  • Συμπυκνωμένος φυσικός χυμός : είναι προϊόντα συμπύκνωσης των έτοιμων φυσικών χυμών. Η συμπύκνωση πραγματοποιείται σε χαμηλή πίεση και ήπια θερμοκρασία (45oC).
  • Χυμοί comminuted ή πλήρους σύνθλιψης : είναι οι πολτοί που προέρχονται από τη χρησιμοποίηση ολόκληρου του καρπού και θερμαίνονται σε ειδικούς κλιβάνους.
  • Σακχαρούχος φυσικός χυμός : είναι ο έτοιμος φυσικός χυμός στον οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη.
  • Συμπυκνωμένος σακχαρούχος χυμός : είναι ο συμπυκνωμένος φυσικός χυμός στον οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη.

Ο NFC χυμός είναι ποιοτικά ανώτερος του συμπυκνωμένου φυσικού χυμού, γιατί στην παραγωγή του δεν υπεισέρχεται στάδιο συμπύκνωσης-εξάτμισης και έτσι διατηρεί όλες τις πτητικές ουσίες που του προσδίδουν ευχάριστα γευστικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το συμπυκνωμένο, ο οποίος λόγω του σταδίου συμπύκνωσης - εξάτμισης χάνει εκτός από το νερό και αυτές τις πτητικές ουσίες. Παρά το γεγονός ότι ο NFC χυμός έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τον συμπυκνωμένο, οι καταναλωτές προτιμούν τον πρώτο, καθώς αυτός διατηρεί ορισμένες σημαντικές φυσικές ουσίες του φρούτου (βιταμίνες, αμινοξέα, ισχυρά αντιοξειδωτικά και καταλύτες) κοντά στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του φρούτου, ενώ η καθημερινή κατανάλωση βοηθά στη διατήρηση της υγείας των καταναλωτών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος (προστασία από ιώσεις) και παράλληλα ενισχύει την προσπάθεια καταπολέμησης της γήρανσης των κυττάρων και της πρόσληψης ελευθέρων ριζών.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Μελέτη της επίδρασης των διεργασιών παστερίωσης και αποπίκρανσης στις φυσικοχημικές παραμέτρους χυμού πορτοκαλιού Navel και διερεύνηση της ενζυμικής αποπίκρανσης του", διπλωματική εργασία της Σαριδάκη Αγγελική, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αθήνα 2013