Μέτρο 132 "Βιολογική παραγωγή"

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 16:47, 11 Μαρτίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στα πλαίσια του μέτρου 132 στο καθεστώς της βιολογικής παραγωγής εφαρμόζονται οι προδιαγραφές και κατευθύνσεις του Καν. 2092/91, όπως αντικαταστάθηκε από τον Καν (ΕΚ) 834/2007. Η στήριξη χορηγείται μόνο σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος της βιολογικής παραγωγής στα πλαίσια του μέτρου 132 μπορούν να κριθούν αγρότες φυσικά και νομικά πρόσωπα εφόσον:

  • Εντάσσουν στο σύστημα της βιολογικής παραγωγής μέρος ή το σύνολο της εκμετάλλευσης. Συνάπτουν συμβόλαιο με ένα εγκεκριμένο Οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων και προσκομίζουν στις ελεγκτικές αρχές βεβαίωση του Οργανισμού για την τήρηση των διατάξεων του Καν. 2092/91, όπως αντικαταστάθηκε από τον Καν (ΕΚ) 834/2007.
  • Εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις, προδιαγραφές και τεχνικές όπως προβλέπονται στον Καν. 2092/91, όπως αντικαταστάθηκε από τον Καν (ΕΚ) 834/2007.
  • Δέχονται και διευκολύνουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα εθνικά και κοινοτικά όργανα.

Κατάλογος γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που είναι επιλέξιμα για στήριξη, εφόσον φέρουν ή προορίζεται να φέρουν ενδείξεις περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής τους

  • Ελιές επιτραπέζιες – ελαιοποίησης
  • Δημητριακά
  • Βρώσιμα όσπρια
  • Οινάμπελοι, σταφιδάμπελοι
  • Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
  • Εκτροφές αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοίρων, πουλερικών για την παραγωγή κρέατος ή και γάλακτος ή και αυγών.
  • Έλαια – λίπη
  • Προϊόντα αλευροποιίας, αρτοποιίας ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά
  • Οίνος, όξος
  • Προϊόντα γαλακτοκομίας
  • Παρασκευάσματα κρεάτων
  • Μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα


Την εποπτεία του συστήματος της βιολογικής παραγωγής όπως προβλέπεται στον Καν. 2092/91, όπως αντικαταστάθηκε από τον Καν (ΕΚ) 834/2007 την έχει η Δ/νση Βιολογικής γεωργίας του ΥΠΑΑΤ. Η πιστοποίηση και ο έλεγχος της τήρησης των προϋποθέσεων της βιολογικής παραγωγής όπως προβλέπεται στον Καν. 2092/91, όπως αντικαταστάθηκε από τον Καν (ΕΚ) 834/2007 γίνεται από αναγνωρισμένους ανεξάρτητους πιστοποιητικούς φορείς. Ο έλεγχος των φορέων πιστοποίησης γίνεται από τον ΟΠΕΓΕΠ, ο οποίος είναι θεσμικός φορέας στο χώρο της ποιότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχετικές σελίδες

Σύνδεσμοι