Ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών Όψιμος Σουφλίου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:22, 25 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Όψιμο Σουφλίου

Γενικά

Καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στο νομό Έβρου (περιοχή Σουφλίου). Ονομάζεται και Ραζακί Σουφλίου.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σχεδόν κυκλικό, πεντάλοβο με έλασμα λείο και επίπεδο. Μισχικός κόλπος σχήματος V ή U. Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, σχεδόν πυκνόρραγο. Η ράγα είναι μεγάλη, ελλειψοειδής (ή και ωοειδής) με ανθεκτικό φλοιό, πρασινοκίτρινου χρώματος. Η σάρκα είναι ανθεκτική, με όχι ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία, όψιμη, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε γραμμικό σχήμα και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Τα σταφύλια της ποικιλίας παρουσιάζουν αξιόλογη ικανότητα για συντήρηση και μεταφορά. Παρουσιάζει τοπικό ενδιαφέρον γιατί αξιοποιεί τις συνθήκες της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια όμως στις αμπελουργικές περιοχές του νομού Έβρου συνιστάται η ποικιλία Ραζακί (σε αντικατάσταση του Όψιμου Σουφλίου).