Βίκος φυτό
Βοτανικά χαρακτηριστικά βίκου
Ο κοινός βίκος είναι φυτό ποώδες, ετήσιο. Το ριζικό σύστημα αποτελείται από μία λεπτή πασσαλώδη ρίζα, η οποία φέρει πολυάριθμες διακλαδώσεις. Στις ρίζες του βίκου στη χώρα μας σχηματίζονται άφθονα φυμάτια, πράγμα που υποδηλώνει ότι υπάρχουν κατάλληλα ενδογενή ριζόβια.
Η ανάπτυξη του βίκου είναι έρπουσα ή αναρριχώμενη. Οι βλαστοί εκφύονται από τη βάση των φυτών (ο κεντρικός βλαστός παύει να επιμηκύνεται), είναι κοίλοι εσωτερικά, με τετράγωνη διατομή και το ύψος τους κυμαίνεται από 30 έως 80cm. Τα φύλλα είναι σύνθετα, αποτελούμενα από 5-8 ζεύγη αντίθετων φυλλαρίων και καταλήγουν σε διακλαδιζόμενη έλικα. Τα φυλλάρια στο άκρο τους φέρουν ένα μικρό αγκάθι. Τα άνθη εκφύονται από τις μασχάλες των φύλλων συνήθως κατά ζεύγη, σπανιότερα μεμονωμένα και μπορεί να έχουν έναν μικρό ποδίσκο.
Το χρώμα τους είναι μπλε-πορφυρό ή ροδόχρωμο. Το είδος V.sativa είναι αυτογονιμοποιούμενο φυτό, ενώ το V.villosa σταυρογονιμοποιούμενο. Οι λοβοί είναι επιμήκεις, πεπλατυσμένοι, με μήκος 3-7cm, πλάτος 5-10mm και περιέχουν 4-12 σπόρους. Οι σπόροι έχουν σφαιρικό σχήμα, αλλά κάπως πεπλατυσμένο και χρώμα μαύρο ή γκρίζο, με οφθαλμό στενό, χρώματος ανοικτότερου από το περισπέρμιο.
Ποικιλίες βίκου
Οι ποικιλίες του βίκου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι παρακάτω:
- Καλλιρόη[1],
- Ίστρος[2],
- Gravera[3],
- Gravesa[3],
- Marianna[3],
- Τέμπη[3],
- Αλέξανδρος[3] και
- Φίλιππος[3].
Ασθένειες βίκου
Οι ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια του βίκου είναι οι εξής:
- Ριζοκτόνια,
- Σκληρωτίνια ,
- Ασκόχυτα,
- Σκωρίαση,
- Βοτρύτης και
- Ιός της κίτρινης δακτυλιωτής κηλίδωσης της αγκινάρας.
Εχθροί βίκου
Οι εχθροί που προσβάλλουν τα φυτά του βίκου είναι τα εξής:
Πληροφοριακά στοιχεία
Ευδοκιμεί στις περιοχές
|
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Ποικιλία βίκου Καλλιρόη
- ↑ Ινστιτούτο Κτηνοτροφικό Φυτών και Βοσκών Λάρισας, Εγγραφή νέων ποικιλιών βίκου, φακής και ρεβιθιού στον "Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών", Δρ. Κωνσταντίνος Ηλιάδης, Τακτικός Ερευνητής.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Ποικιλίες βίκου
- ↑ "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.