Καλλιέργεια λαθουριού
Το βρώσιμο λαθούρι [1] καλλιεργείται στην Ινδία και σε μικρή έκταση σε διάφορες περιοχές της Κ., Ν. και Α. Ευρώπης, της Ν. Αμερικής και στο Ιράν. Το κτηνοτροφικό, καλλιεργείται σε ορισμένες περιοχές της Ν. και Α. Ευρώπης, της Ν. Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του λαθουριού τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σημαντικά και καλλιεργείται κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας, όπου αντικαθιστά την καλλιέργεια του βίκου και άλλων ψυχανθών λόγω της καλύτερης προσαρμοστικότητάς του σε ξηροθερμικά περιβάλλοντα. Τα είδη που καλλιεργούνται είναι το κτηνοτροφικό λαθούρι, κυρίως ως χορτοδοτικό και σε μικρή έκταση το βρώσιμο λαθούρι, κυρίως για την παραγωγή της φάβας.
Προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια λαθουριού
Στην καλλιέργεια του λαθουριού ο τρόπος προετοιμασίας του εδάφους είναι παρόμοιος με εκείνον του βίκου.
Δηλαδή αυτό περιλαμβάνει:
- Όργωμα, το οποίο γίνεται συνήθως μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου ή μετά τη συγκομιδή της προηγούμενης καλλιέργειας. Όργωμα το καλοκαίρι, όταν ο αγρός είναι ελεύθερος από καλλιέργεια, δε συνιστάται γιατί το έδαφος είναι πολύ σκληρό, χάνεται και η ελάχιστη υγρασία του και επιπλέον προκαλείται φθορά στα γεωργικά μηχανήματα. Καλοκαιρινό όργωμα είναι ωφέλιμο όταν υπάρχουν πολυετή ζιζάνια, με σκοπό να έρθουν τα υπόγεια αναπαραγωγικά τους όργανα στην επιφάνεια του εδάφους και να καταστραφούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία.
- Ψιλοχωμάτισμα του εδάφους με δισκοσβάρνα. Εάν μετά τη δισκοσβάρνα συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλοι βόλοι γίνεται μία επιπλέον κατεργασία με απλό καλλιεργητή ή με καλλιεργητή που συνοδεύεται από μικρό κύλινδρο για μικροϊσοπεδώσεις.
Η προετοιμασία του εδάφους για την καλλιέργεια του λαθουριού, όπως και για την καλλιέργεια του βίκου είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται για τα χειμερινά σιτηρά.
Σπορά λαθουριού
Για την καλλιέργεια του λαθουριού καταλληλότερη εποχή σποράς θεωρείται το διάστημα μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου. Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα σπόρου εξαρτάται από το μέγεθος του σπόρου και τον προορισμό της καλλιέργειας. Συνιστώνται 16-20kg σπόρου/στρ. για χορτοδοτική καλλιέργεια και 14-15kg σπόρου/στρ. για παραγωγή καρπού. Για διευκόλυνση της συγκομιδής του καρπού στην Ισπανία συνιστώνται 12,5kg σπόρου/στρ.
Σε ορισμένες χώρες για την υποστήριξη του λαθουριού και περιορισμό του πλαγιάσματος, χρησιμοποιείται σε ανάμιξη σπόρος κριθαριού σε ποσότητα 1,5-2kg/στρ. Εκτός από την αμιγή καλλιέργεια εφαρμόζεται και συγκαλλιέργεια με ένα χειμερινό σιτηρό, σε διάφορες αναλογίες σπόρων. Η σπορά γίνεται σε αποστάσεις 25cm μεταξύ των γραμμών με τις κοινές σπαρτικές μηχανές των χειμερινών σιτηρών. Συνιστάται ισοπέδωση του αγρού πριν τη σπορά, εάν είναι δυνατόν και κυλίνδρισμα αμέσως μετά τη σπορά για τον εύκολο και χωρίς απώλειες θερισμό.
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.