Κιτριά-οξύχυμες ποικιλίες

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:20, 15 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Etrog

Etrog

Ο καρπός της είναι σχετικά μικρός, έχει σήμα ελλειπτικό (σαν λεμόνι), κοντό λαιμό και ανεπτυγμένη θηλή (συνήθως συνοδεύεται από το στύλο). Ο φλοιός είναι παχύς, σαρκώδης, ελαφρά τραχύς και χρώματος, κατά την ωρίμαση, λεμονοκίτρινου. Η σάρκα είναι τραγανή, συνεκτική, γευστική και χαμηλής περιεκτικότητας σε χυμό. Είναι ποικιλία ένσπερμη. Σαν δένδρο έχει μικρό μέγεθος και είναι λιγότερο ζωηρή και παραγωγική, από τις περισσότερες ποικιλίες της κιτριάς. Οι καρποφόροι οφθαλμοί, οι νέες βλαστήσεις και τα άνθη χαρακτηρίζονται από ρόδινη απόχρωση.


Diamante

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος, σχήμα ωοειδές έως ελλειππκό και πλατιά θηλή. Ο φλοιός είναι πολύ παχύς, σαρκώδης, λείος και με χρώμα, κατά την ωρίμαση, λεμονοκίτρινο. Η σάρκα είναι τραγανή, μικρής περιεκτικότητας σε χυμό και ξινή (σαν λεμόνι). Είναι ποικιλία ένσπερμη. Σαν δένδρο έχει μικρό μέγεθος, μέτριο αριθμό αγκαθιών (μερικά μεγάλα και ισχυρά) και είναι πλαγιόκλαδη. Οι οφθαλμοί, τα άνθη και οι νέες βλαστήσεις χαρακτηρίζονται από ρόδινη απόχρωση.


Θολωρίτικο Αιγιαλείας

Ο καρπός της έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και βάρος (μέχρι εννιά κιλά), ο φλοιός έχει μεγάλο πάχος και τραχεία επιφάνεια. Είναι ποικιλία ένσπερμη καλλιεργείται κυρίως στο Διακοφτό, στα Ζαχλωρίτικα κ.α.


Γαρυφαλλάτο

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος. Ο φλοιός είναι παχύς και λείος. Είναι ποικιλία ένσπερμη και χαρακτηρίζεται από την παρουσία του στύλου στον καρπό της (όπως και η Ιουδαϊκή κιτριά). Καλλιεργείται στην Αιγιαλεία.


Λεία Κρήτης

Απαντούν δύο τύποι αυτής: η μακρόστενη και η ελλειψοειδής. Οι καρποί τους έχουν μεγάλο μέγεθος. Ο φλοιός τους είναι παχύς, λείος και αρωματικός. Η σάρκα είναι μικρής περιεκτικότητας σε χυμό. Θεωρείται ποικιλία λιγόσπερμη και εκλεκτής ποιότητας. Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Ρεθύμνης και Χανίων