Γενικές πληροφορίες ποικιλιών οινοποιίας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:44, 7 Ιανουαρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στην Ελλάδα ο αμπελώνας των ποικιλιών οινοποιίας καταλαμβάνει έκταση 950.000 στρεμμάτων περίπου με συνολική παραγωγή 655.000 τόνων από τους οποίους παράχτηκαν 453.000 τόνοι κρασί. Σε σχέση με το 1972 οι εκτάσεις μειώθηκαν αισθητά, αλλά ταυτόχρονα στην οινοποίηση οδηγούνται σταφύλια από ποικιλίες σταφιδοποιίας και επιτραπέζιας χρήσης. Από το σύνολο των 453.000 τόνων κρασιού μόνο οι 35.000 τόνοι περίπου είναι οίνοι ανώτερης ποιότητας. Το γεγονός αυτό δείχνει και τις σημαντικές αδυναμίες στον τομέα αυτό της αμπελουργικής παραγωγής, τόσο στο επίπεδο καλλιέργειας όσο και σ’ αυτό της οινοποίησης. Άστοχες καλλιεργητικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με τα γενικότερα διαρθρωτικά προβλήματα οδηγούν σε μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων οίνων. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 1/6 των σταφυλιών που οινοποιούνται στη χώρα μας προέρχονται από ποικιλίες σταφιδοποιίας και επιτραπέζιας χρήσης, ερμηνεύει το φαινόμενο της μη δυνατότητας παραγωγής οίνων ποιότητας ανταγωνιστικών στο διεθνές εμπόριο οίνων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ποικιλίες οινοποιίας είναι άριστης ποιότητας και κατάλληλες για την παραγωγή οίνων VQPRD. Οι οίνοι VQPRD είναι αυτοί που παράγονται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και συνθήκες. Για κάθε ένα από τους οίνους της κατηγορίας αυτής ισχύουν ειδικά διατάγματα και εγκύκλιοι που καθορίζουν τις περιοχές καλλιέργειας, την ποικιλία, την στρεμματική απόδοση, τον αλκοολικό τίτλο κ.λπ. Οι οίνοι VQPRD διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στους οίνους ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας και στους οίνους ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

Ονομασία προέλευσης ελεγχόμενη

Ονομασία Ποικιλίες αμπελιού Χρώμα κρασιού Κατηγορία κρασιού
Σάμος Μοσχάτος λευκός Λευκό Γλυκό
Μοσχάτος Πατρών Μοσχάτο λευκό Λευκό Γλυκό
Μοχάτος Ρίου-Πατρών Μοσχάτο λευκό Λευκό Γλυκό
Μοσχάτος Κεφαλληνίας Μοσχάτο λευκό Λευκό Γλυκό
Μοσχάτος Λήμνου Μοσχάτο Αλεξανδρείας Λευκό Γλυκό
Μοσχάτος Ρόδου Μοσχάτο λευκό-Μ. Τράνι Λευκό Γλυκό
Μαυροδάφνη Πατρών Μαυροδάφνη 50%-Κορινθιακή Ερυθρό Γλυκό
Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας Μαυροδάφνη 50%-Κορινθιακή Ερυθρό Γλυκό


Ονομασία ποιότητας ανώτερης ποιότητας

Ονομασία Ποικιλίες αμπελιού Χρώμα κρασιού Κατηγορία κρασιού
Σητεία Λιάτικο Ερυθρό Γλυκό και ξηρό
Νεμέα Αγιωργίτικο Ερυθρό Γλυκό και ξηρό
Σαντορίνη Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι Λευκό Γλυκό και ξηρό
Δαφνές Λιάτικο Ερυθρό Γλυκό και ξηρό
Ρόδος Αθήρι Λευκό Ξηρό
Ρόδος Μανδηλαριά Ερυθρό Ξηρό
Νάουσα Ξυνόμαυρο Ερυθρό Ξηρό
Ρομπόλα Κεφαλληνίας Ρομπόλα Λευκό Ξηρό
Ραψάνη Κρασάτο, Σταυρωτό, Ξυνόμαυρο Ερυθρό Ξηρό
Κάντζα Σαββατιανό Λευκό Ξηρό
Μαντινεία Μοσχοφίλερο, Ασπρούδες Λευκό Ξηρό
Πεζά Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι Ερυθρό Ξηρό
Πεζά Βηλάνα Λευκό Ξηρό
Αρχάνες Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι Ερυθρό Ξηρό
Πάτρα Ροδίτης Λευκό Ξηρό
Ζίτσα Ντεμπίνα Λευκό Ξηρό
Αμύνταιο Ξυνόμαυρο Ερυθρό Ξηρό
Γουμένισσα Ξυνόμαυρο, Νεγκόσκα 20% Ερυθρό Ξηρό
Πάρος Μοναμβασιά-Μανδηλαριά 2:1 Ερυθρό Ξηρό
Λήμνος Μοσχάτο Αλεξάνδρειας Λευκό Ξηρό
Αγχίαλος Ροδίτης-Σαββατιανό 1:1 Λευκό Ξηρό
Πλαγές Μελίτωνα Λημνιό 70%-Cabernet 30% Ερυθρό Ξηρό
Πλαγές Μελίτωνα Αθήρι 50%, Ροδίτης 35%, Ασύρτικο 15% Λευκό Ξηρό