Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Βερτζάμι

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:56, 10 Νοεμβρίου 2014 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βερτζάμι

Το σταφύλι είναι πολύ μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, πυκνόραγο, σχήματος κωνικού προς κυλινδροκωνικού. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που εμφανίζονται συνήθως από τον δεύτερο και τρίτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού μήκους με μεγάλο βαθμό ξυλοποίησης και με εύκολη την αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Η ράγα είναι πολύ μικρού έως μικρού μεγέθους σφαιρικού σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι κυανομέλανο, υπάρχει ομοιομορφία χρώματος μεταξύ των ραγών και το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι ιδιαίτερα μαλακή, με υπόξινη γεύση χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άρωμα. Μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 54ml/100gr ραγών. Εμφανίζονται 2 γίγαρτα ανά ράγα, μετρίου έως μεγάλου μεγέθους και μετρίου βάρους. Ευδοκιμεί στην Ήπειρο, Ιόνια νησιά, Θεσσαλία.