Ξένη ποικιλία οινοποιίας Cabernet sauvignon

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:16, 11 Νοεμβρίου 2014 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Cabernet sauvignon

Γενικά

Έγχρωμη γαλλική ποικιλία, καλλιεργούμενη στην περιοχή Bordeaux και Medoc. Στη χώρα μας μετά από τα πρώτα αποτελέσματα πειραματισμού, συνιστάται για τις περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Είναι γνωστή και ως Petit Cabernet και Carbonet.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μικρό, κυκλικό, πεντάκολπο, βαθύκολπο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Έλασμα λείο στην άνω επιφάνεια, με αραχνοϋφή χνοασμό στην κάτω. Σταφύλι μικρό, κυλινδροκωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια έως μικρή, σφαιρική με βαθύ κυανό χρώμα, καλυμμένη με επίσης κυανού χρώματος άχνη.

Ιδιότητες

Ποικιλία μέσης πρωιμότητας, ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Αξιοποιεί πτωχά, ξηρά εδάφη. Στη χώρα μας αυτή η ποικιλία αμπελιού μορφώνεται σε κύπελλο ή γραμμικό και δέχεται κλάδεμα μακρό. Το γλεύκος από την ποικιλία αυτή συμμετέχει στην παρασκευή των περίφημων ερυθρών οίνων Bordeaux. Στην χώρα μας καλλιεργείται στην περιοχή της Χαλκιδικής κύρια και συμμετέχει στην παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας με ελληνικές ποικιλίες.