Κασιμίροα
Γενικά Στοιχεία Κασιμίροα
Η κασιμίροα κατάγεται από τα υψίπεδα της κεντρικής Αμερικής και ευδοκιμεί υπό παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με τα εσπεριδοειδή. Στην Ελλάδα απαντά σποραδικά σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελάδας. O καρπός της τρώγεται ως νωπός και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέ και αναψυκτικών ποτών.
Βοτανική ταξινόμηση-Κασιμίροα
Η κασιμίροα ανήκει στην οικογένεια Rutaceae και το επιστημονικό της όνομα είναι Casimiroa edulis Llave and Lex. Είναι δένδρο αειθαλές, μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, έχουν σχήμα παλαμοειδές και φέρουν 3-7 φυλλάρια. Τα φυλλάρια έχουν σχήμα ελλειψοειδές ή ωοειδές, μήκος 7.5-12.5cm και χρώμα κατά την ενηλικίωσή τους ανοικτό πράσινο έως βαθυπράσινο. Τα άνθη φέρονται σε ταξιανθίες των 15-20 ή περισσότερων σε αριθμό σε επάκρια βλάστηση ή στις μασχάλες ενήλικων φύλλων, δεν είναι εντυπωσιακά, εμφανίζονται το χειμώνα και έχουν πρασινοκίτρινο χρωματισμό. Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό έως ελαφρά ωοειδές και διάμετρο 5-10cm. Ο φλοιός είναι βαθυπράσινος έως πρασινοκίτρινος και πολύ λεπτός. Η σάρκα είναι λευκοκίτρινη, μαλακή και γλυκιά στις επιθυμητές ποικιλίες. Οι σπόροι έχουν σχήμα ωοειδές (2-5 κατά καρπό), είναι μεγάλου μεγέθους, σκληροκέλυφοι, τοξικοί, ακόμα και θανατηφόροι αν φαγωθούν.