Εδαφοκλιματικές συνθήκες παπάγιας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:28, 21 Μαΐου 2015 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η παπάγια καταστρέφεται σε θερμοκρασία παγετού και ως ελάχιστη θερμοκρασία ανάπτυξής της θεωρείται η θερμοκρασία των 150C. Για επίτευξη υψηλής παραγωγής και καλής ποιότητας καρπών απαιτούνται θερμοκρασίες 210C έως 26.50C και πλήρης ηλιοφάνεια. Σε χαμηλότερες όμως θερμοκρασίες επιτυγχάνονται φτωχά αποτελέσματα. Η ετήσια βροχόπτωση πρέπει να φθάνει τα 1500-1800 mm. Στη νότια Αφρική καλύτερης ποιότητας καρποί παράγονται συνήθως σε περιοχές με χαμηλή σχετική υγρασία.

Παρά ταύτα, καλής ποιότητας καρποί παράγονται και σε περιοχές του Ισημερινού, με υψηλή σχετική υγρασία. Η παπάγια ως ευαίσθητο φυτό δεν ανέχεται ισχυρούς ανέμους και γι' αυτό πρέπει να προστατεύεται απ' αυτούς.

Το έδαφος πρέπει να είναι γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ύλη, καλοαεριζόμενο και καλά αποστραγγιζόμενο, με pH 5-7. Επίσης απαιτεί επαρκή εδαφική υγρασία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. [1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001.