Συντήρηση χουρμαδιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 07:48, 29 Μαΐου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι καρποί από δέντρα κήπων αποξηραίνονται μερικώς σε κλειστούς χώρους και η αποξήρανση συμπληρώνεταιστον ήλιο. Οι καρποί αυτοί μπορεί να συντηρηθούν γι' αρκετά έτη, αν προστατεύονται από τα έντομα. Συνιστάται η συντήρηση να γίνεται στον οικιακό καταψύκτη. Οι καρποί που προορίζονται να διατεθούν στο εμπόριο απολυμαίνονται με βρωμιούχο μεθύλιο αμέσως μετά τη συλλογή, καθαρίζονται νερό και κυλινδρικές βούρτσες και ακολούθως αποξηραίνονται σε ρεύματα θερμού αέρα. Οι καρποί μερικών μαλακών ποικιλιών απλώς βουρτσίζονται ή καθαρίζονται με πανί. Στη συνέχεια ταξινομούνται κατά μέγεθος ομοιόμορφη ωριμότητα και εμφάνιση. Εάν οι καρποί δεν είναι πλήρως ώριμοι, τοποθετούνται σε θερμαινόμενους χώρους στους 270C-490C για αρκετές ώρες ή ημέρες προκειμένου να συμπληρωθεί η ωρίμαση. Ακολούθως αποξηραίνονται με ζεστό κυκλοφορούντα αέρα και μπορεί έτσι να συντηρηθούν γι' αρκετούς μήνες χωρίς ψύξη. Οι φρέσκοι μη αποξηραμένοι καρποί μπορεί να συντηρηθούν για αρκετές εβδομάδες στο οικιακό ψυγείο.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.