Σιτηρέσιο σαλιγκαριών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

[1] Η διατροφή των σαλιγκαριών διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο εκτροφής τους.

  • Στην εκτροφή ανοικτού τύπου τα σαλιγκάρια μεγαλώνουν μαζί με τα φυτά που τους αρέσει να τρώνε. Η Εκτροφή Ανοιχτού Τύπου είναι συνδυασμός αγροτικής παραγωγής (για τροφή) και κτηνοτροφίας. Κατάλληλα θεωρούνται φυτά όπως τα Ραδίκια (Cichorium spp.), ο Ηλίανθος (Helianthus annuus), το Μαρούλι (Lactuca sativa), η Μηδική (Medicago spp.), τα Τριφύλλια (Trifolium spp.) και γενικά φυτά µε τρυφερά φύλλα, όσο το δυνατόν λιγότερο ακανθώδη και, εννοείται, χωρίς τοξικότητα. Η προσφερόµενη φυτική τροφή παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο ιδιαίτερα όταν τα σαλιγκάρια είναι νεαρά, γιατί τότε τρέφονται µε µεγάλη ένταση, καταναλώνοντας διπλάσια ποσότητα από ό,τι τα ενήλικα.
  • Στην εκτροφή κλειστού τύπου το σιτηρέσιο των σαλιγκαριών είναι τεχνητό και αποτελείται από συνδυασμό αλεσμένων δημητριακών. Παρασκευάζεται από καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο, την προσθήκη ιχνοστοιχείων και οπωσδήποτε ασβέστιο για τον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα τροφών και αντιβιώσεις γιατί μπορούν να αυξήσουν την θνησιμότητα κατά την αναπαραγωγή και την πάχυνση των σαλιγκαριών σε ποσοστά που μπορούν να φτάσουν το 90% του συνολικού πληθυσμού. Αν χρησιμοποιηθούν βιολογικές πρώτες ύλες το σιτηρέσιο μπορεί να πιστοποιηθεί και ως βιολογικό. Η σύσταση του σιτηρεσίου μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικιακή κλάση του σαλιγκαριού. O δείκτης κατανάλωσης τροφής είναι 1.8, δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού σαλιγκαριών απαιτούνται 1.8 kg τροφής.

Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την εγκατάσταση ενός εκτροφείου είναι η εξασφάλιση νερού στο εκτροφείο (από γεώτρηση ή ποτάμι), στο οποίο θα πρέπει να γίνει ανάλυση για την καταλληλότητά του.



Βιβλιογραφία

  1. "Η εκτροφή των σαλιγκαριών στην Ελλάδα", Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθήνα, Δεκέμβριος 2014, Δ' Έκδοση