Γιββερελλίνες και CCC

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γιββερελλίνες

Οι γιββερελλίνες στα δέντρα παράγονται κυρίως στα πολύ νεαρά φύλλα, στα νεαρά έµβρυα, στους καρπούς και στις ρίζες. Βοηθούν στην επιµήκυνση των κυττάρων στην διακοπή του ληθάργου των σπόρων και των οφθαλµών, παρεµποδίζουν την προτροπή σχηµατισµού ανθέων και φαίνεται ότι αλληλεπιδρούν µε τις αυξίνες και εµποδίζουν την αποκοπή των νεαρών καρπών. Οι γιββερελλίνες χρησιµοποιήθηκαν επιτυχώς µετά από ζηµιά λόγω παγετών. Η επίδραση των γιββερελλινών είναι µεγαλύτερη σε ελαφρούς παγετούς παρά σε ισχυρούς παγετούς. Η εφαρµογή γίνεται µέσα σε 40 ώρες µετά τον παγετό εκτός από πολύ σοβαρές ζηµιές όπου καθυστερεί η εφαρµογή µέχρι να ανοίξουν το 50% των άνθεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουµε µεγαλύτερη ποσότητα µικρών και κακοσχηµατισµένων καρπών και µειωµένη διαφοροποίηση οφθαλµών για την επόµενη χρονιά. Το µέγεθος των παρθενοκαρπικών καρπών είναι συνήθως µικρότερο και επιπλέον οι καρποί γίνονται πιο επιµήκεις.

Η χρήση γιββεριλλινών εφαρµόζεται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών σε ποικιλίες πρωϊµανθείς όπως η ποικιλία Κρυστάλλι για αύξηση του ποσοστού καρπόδεσης. Η εφαρµογή της σωστής δόσης της γιββερελλίνης στον σωστό χρόνο µειώνει τις παρενέργειες όπως παραµορφώσεις των καρπών και µειωµένη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλµών για την επόµενη χρονιά. Ως ιδανικός χρόνος εφαρµογής είναι όταν το 30 – 70% των ανθέων είναι ανοιχτά. Η κατάλληλη συγκέντρωση της γιββερελλίνης ποικίλλει από ποικιλία σε ποικιλία και κατά ανθικό στάδιο. Η συγκέντρωση πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να ενεργοποιήσει σε ανάπτυξη καρπών τέτοιο ποσοστό ανθέων που να εξασφαλίζει ικανοποιητική παραγωγή εµπορεύσιµων καρπών, όχι όµως τόσο υψηλή, που να προκαλεί υπερβολικό δέσιµο καρπών υποβαθµισµένης ποιότητας που θα έχει ως αποτέλεσµα την εξάντληση των δέντρων από θρεπτικής άποψης. Η συγκέντρωση γιββερελλίνης που θα χρησιµοποιηθεί εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Την ποικιλία
  • Την ποσοτική ανθοφορία
  • Το ποσοστό της ζηµιάς
  • Τις καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας

Συνήθως οι συγκεντρώσεις του γιββερελλικού οξέως κυµαίνονται µεταξύ 10–25 ppm µε κατάλληλη συγκέντρωση τα 16 ppm. Τα νεαρά δέντρα που φέρουν λίγους καρποφόρους οφθαλµούς πρέπει να δεχθούν τα 25 ppm τα δε µεγαλύτερης ηλικίας δέντρα µε αρκετούς καρποφόρους οφθαλµούς 10-12,5 ppm. Ο ψεκασµός µε γιββερελλίνη µπορεί να µειώσει την προτροπή για σχηµατισµό ανθέων, αλλά στην πράξη το µειονέκτηµα αυτό µπορεί να µειωθεί στο ελάχιστο µε την κατάλληλη συγκέντρωση και την κατάλληλη εποχή εφαρµογής. Αν η συγκέντρωση είναι πολύ µικρή δε συµβάλλει σε καρπόδεση, ενώ αν είναι πολύ µεγάλη µειώνει το σχηµατισµό καρποφόρων οφθαλµών. Εποµένως κάθε παραγωγός πρέπει να ενεργήσει µεταξύ των δύο αυτών συγκεντρώσεων για να επιτύχει την κατάλληλη συγκέντρωση.




CCC

Η ανασταλτική επίδραση πάνω στην βλάστηση του CCC αποδίδεται σε µερικό µπλοκάρισµα του φυσιολογικού συστήµατος που παράγει γιββερελλίνες για λογαριασµό του µηχανισµού αύξησης της βλάστησης. Η αύξηση της παραγωγής που παρατηρείται µετά από επέµβαση µε CCC µπορεί να αποδοθεί στην ελαχιστοποίηση του ανταγωνισµού µεταξύ βλάστησης και άνθεων κατά την καρπόδεση και κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των καρπών. Έχει δε αποδειχθεί ότι η επίδραση του CCC έχει τοπικό µόνο χαρακτήρα. Η εφαρµογή ψεκασµού στο έπακρο κορυφαίο τµήµα του δέντρου δεν επηρέασε καν την ανάπτυξη της βλάστησης στα χαµηλότερα τµήµατα του δέντρου. Αν δε οι ετήσιοι ψεκασµοί του CCC διακόπτονται για 1 – 2 χρόνια, µερικές φορές µπορεί να παρατηρηθεί ζωηρή βλάστηση. Η ευνοϊκή επίδραση του CCC στην διαφοροποίηση των οφθαλµών, όταν παρέχεται µε ψεκασµό λίγο µετά την πλήρη άνθηση, είναι πλέον απ’ όλους αποδεκτή. Εκτεταµένη όµως χρήση εγκυµονεί κίνδυνο δηµιουργίας παρενιαυτοφορίας, η οποία µπορεί να µειωθεί µε τη χρήση χαµηλής συγκέντρωσης και µε την αποφυγή ψεκασµών σε χρόνο µικρής προβλεπόµενης παραγωγής. Προσπάθειες χρήσης του CCC σε πολύ φορτωµένα δέντρα για να αυξηθεί η διαφοροποίηση των οφθαλµών τον επόµενο χρόνο και του λοιπού να εξαλειφθεί η παρενιαυτοφορία, δεν έχουν δώσει ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Πάντως το CCC αποτελεί ακόµα ένα ισχυρό µέσο µείωσης της µη παραγωγικής περιόδου των πολύ ζωηρών δέντρων. Το CCC είναι αποτελεσµατικότερο στην αχλαδιά παρά στην µηλιά.

Ένας µόνο ψεκασµός µε CCC κατά τα τέλη Μαΐου µπορεί να έχει θεαµατική επίδραση εξουδετερώνοντας κάθε προηγούµενη εφαρµογή γιββερελλίνης. Η επέµβαση µε CCC αναστέλλει αρκετά την αύξηση της βλάστησης και αυξάνει πάρα πολύ την διαφοροποίηση των οφθαλµών και κατά συνέπεια την ανθοφορία. Η µείωση της αύξησης της βλάστησης δυναµώνει την πρόσφυση των νεαρών καρπών και µειώνει το ποσοστό καρπόπτωσης κατά τη φυσιολογική πτώση των καρπών του Ιουνίου. Συµπερασµατικά µπορεί να ειπωθεί ότι στις πιο πολλές ποικιλίες αχλαδιάς η εφαρµογή GA3 περιορίζει τις απώλειες της παραγωγής από τις ζηµιές των ανοιξιάτικων παγετών ή από ανεπαρκή επικονίαση. Επίσης µπορεί να µειωθεί αρκετά χρόνια η µη παραγωγική περίοδος των νεαρών δέντρων και κυρίως εκείνων που έχουν ζωηρό υποκείµενο.