Κυψέλες μελισσών
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:02, 15 Ιουνίου 2015 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)
Η κυψέλη [1] είναι η κατοικία των μελισσών. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται η κυψέλη τύπου Standard (σταθερών διαστάσεων κυψέλη) ή ευρωπαΪκή κυψέλη. Τα μέρη μιας τέτοιας κυψέλης (όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία) είναι τα εξής:
- Εξωτερικό καπάκι,
- Εσωτερικό καπάκι,
- Πλαίσια,
- Μελιτοθάλαμος,
- Εμβρυοθάλαμος,
- Σανίδα πτήσης,
- Θυρίδα εισόδου και
- Βάση.
Η εκλογή της σωστής θέσης του μελισσοκομείου παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία και την παραγωγικότητα των μελισσιών. Ο μελισσοκόμος πρέπει να διαλέξει μια κατάλληλη τοποθεσία. Πριν από τη μεταφορά των μελισσιών επισκέπτεται τα πιθανά μέρη για την εγκατάσταση του μελισσοκομείου.
Η σωστή θέση εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:
- Να εξασφαλίζει καλές και όσο το δυνατόν περισσότερες ανθοφορίες, ώστε να αποφεύγονται όσο γίνεται οι μετακινήσεις.
- Να είναι προστατευμένη από ισχυρούς ανέμους και υπερβολική υγρασία. Μια πλαγιά λοφίσκου με νοτιανατολικό προσανατολισμό και ελαφριά κλίση του εδάφους για να μη λιμνάζουν τα νερά της βροχής είναι ιδανική. Καλό είναι να υπάρχουν γύρω θάμνοι ή δέντρα για να κόβουν τον αέρα, τα μελίσσια όμως να μην είναι κάτω από τα δέντρα που θα τους κρύβουν τον ήλιο, γιατί τους είναι απαραίτητος νωρίς την άνοιξη. Το καλοκαίρι η σκιά των δέντρων είναι ευεργετική.
- Να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και πολυσύχναστους δρόμους. Ο νόμος ως τώρα όριζε 25-30 μέτρα μακριά από κοντινά σπίτια και κύριους δρόμους.
- Να είναι κοντά σε πηγή νερού (ρεματιά, ρυάκι, στέρνες, κ.λπ.), όχι όμως κοντά σε ποτίστρες ζώων. Δεν θα πρέπει να μεσολαβούν άλλα μελίσσια ανάμεσα στο μελισσοκομείο και την πηγή νερού για να αποφεύγεται η παραπλάνηση των μελισσών.
- Να είναι μακριά από τοποθεσίες με μεγάλες συγκεντρώσεις μελισσοσμηνών.
- Να μπορεί να φθάνει κοντά το μελισσοκομικό φορτηγό για τη φορτοεκφόρτωση των κυψελών. Ο δρόμος να μη γίνεται δύσκολος το χειμώνα με τις βροχές και τα χιόνια (γλιστερό έδαφος, λακκούβες, νεροφαγώματα, κ.λπ.).
Η τοποθέτηση των κυψελών
- Η τοποθέτηση των κυψελών [2] να γίνεται σε σωστή διάταξη, ώστε να μην κρύβει η μία την είσοδο της άλλης και όχι απ' ευθείας στο έδαφος, αλλά επάνω σε ξύλινες βάσεις για να αποφεύγεται η υγρασία.
- Η είσοδος της κυψέλης, στραμμένη νοτιοανατολικά, πρέπει να μένει πάντα ανοιχτή. Για να εμποδίσουμε ποντίκια, αχερόντιες κ.λπ. Καλό είναι να τοποθετούμε πλέγμα απ' το οποίο να μπορούν να περνάνε μόνο οι μέλισσες. Το κλείσιμο της εισόδου δημιουργεί άσχημη κατάσταση μέσα στην κυψέλη, γιατί ο κακός αερισμός έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική υγρασία που κάνει τις κηρήθρες να μουχλιάζουν τον χειμώνα. Έχοντας εξασφαλίσει μια σωστή θέση για το μελισσοκομείο, με υγιεινές συνθήκες και καλές ανθοφορίες ή μελιτοεκκρίσεις, μένουν οι σωστοί χειρισμοί για καλές αποδόσεις.
Βιβλιογραφία
- ↑ Σφάλμα παραπομπής: Μη έγκυρη ετικέτα
<ref>
· δεν δίνεται κείμενο για παραπομπές με όνομα.CE.9A.CF.85.CF.88.CE.AD.CE.BB.CE.B5.CF.82_.CE.BC.CE.B5.CE.BB.CE.B9.CF.83.CF.83.CF.8E.CE.BD_II
- ↑ Σφάλμα παραπομπής: Μη έγκυρη ετικέτα
<ref>
· δεν δίνεται κείμενο για παραπομπές με όνομα.CE.9A.CF.85.CF.88.CE.AD.CE.BB.CE.B5.CF.82_.CE.BC.CE.B5.CE.BB.CE.B9.CF.83.CF.83.CF.8E.CE.BD