Βερύκοκκο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γλυκό βερύκοκκο
Μαρμελάδα από βερύκοκκο
Λικέρ βερύκοκκο
Αποξηραμένα βερύκοκκα

Συντήρηση

Τα φρέσκα βερύκοκκα είναι φθαρτοί καρποί, αλλά μπορεί να συντηρηθούν για 1-2 βδομάδες σε ψυκτικούς χώρους με 0oC και σχετική ατμοσφαιρική υγρασία 90%. Σαν πιο κατάλληλη θερμοκρασία ωρίμανσης θεωρείται εκείνη των 21oC.[1]

Αποξήρανση

Τα βερύκοκκα, που προορίζονται για αποξήρανση, πρέπει να ωριμάσουν καλά πάνω στο δένδρο, γιατί η απόδοση σε ξηρό προϊόν αυξάνει λόγω αύξησης της περιεκτικότητας των σακχάρων και η ποιότητα του βελτιώνεται, γιατί οι καρποί, όταν δεν έχουν ωριμάσει καλά και ξεραθούν δίνουν προϊόν συρρικνωμένο και μη καλού χρώματος. Μετά τη συλλογή τα βερίκοκκα μεταφέρονται στο εργοτάξιο επεξεργασίας και κόβονται στα δυο για να εξαχθεί ο πυρήνας. Η κοπή των καρπών γίνεται με το χέρι ή με μηχανικά μέσα. Στη συνεχεία τα δυο ήμισυ τοποθετούνται σε ξύλινους ταρσούς (διαστάσεων 1 X 2m και χωρητικότητας περίπου 20kg.) με την κοιλότητα του ημίσεος του καρπού προς τα πάνω και μεταφέρονται στο θειωτήριο. Πιο αναλυτικές λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Αποξήρανση βερύκοκκων[1]

Διαθρεπτική αξία

Πορτοκαλοκίτρινο φρούτο, ιδιαίτερα σαρκώδες, χυμώδες με πλούσια γλυκιά γεύση και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του. Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερύκοκκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.

Τα βερύκοκκα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φρούτων και λαχανικών που βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος οι οποίοι σχετίζονται με το κάπνισμα και οι όγκοι τους αντιμετωπίζονται εξαιρετικά δύσκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βερύκοκκα, όπως και άλλα ανοιχτόχρωμα πορτοκαλί φρούτα ή λαχανικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτένιου, μια μορφή βιταμίνης Α που στις εργαστηριακές δοκιμές αποδεικνύεται ισχυρή ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος. Επίσης, το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων, τα οποία αποτελούν ένα ξεχωριστό πληθυσμό λεμφοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να επιτίθενται σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι το β-καροτένιο είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές που περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα βερίκοκα, το πεπόνι, η ντομάτα και τα καρότα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πολλά από τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και του λάρυγγα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βασικός προστατευτικός παράγοντας είναι το β-καροτένιο, αν και συνηγορούν στο ότι υπάρχουν και άλλοι άγνωστοι ακόμη παράγοντες στα βερύκοκκα και σε άλλες τροφές που συμβάλλουν θετικά. Σήμερα, τα βερίκοκα θεωρούνται τροφή ισχυρά προληπτική ενάντια στον καρκίνο και ιδανική για τους πρώην καπνιστές. Οι πλούσιες σε β-καροτένιο τροφές φαίνεται πως έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις άδηλες καρκινικές συνέπειες του καπνίσματος.

Ακόμη, τα βερίκοκα ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Γενικά είναι πολύ εύπεπτα και θρεπτικά καθώς συνιστώνται για παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Χρησιμοποιείται φρέσκο για τη θεραπεία της διάρροιας, λόγω της στυπτικής του δράσης, αντιθέτως χρησιμοποιείται αποξηραμένο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Βερίκοκο: Σύμμαχος στη δίαιτα, του Βαραγιάννη Παναγιώτη, Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.