Καταπολέμηση ζιζανίων ζαχαρότευτλου
Τα σπουδαιότερα πλατύφυλλα ζιζάνια της καλλιέργειας του ζαχαρότευτλου είναι το καπνόχορτο (Fumaria officinalis), το κίρσιο (Cirsium arvense), η λουβουδιά (Chenopodium album), η περικοκλάδα (Convolvulus arvensis), το πολυκόμπι (Polygonum aviculare), η στελλάρια (Stellaria media), η αγριοβαμβακιά (Abutilon theophrasti), ο στύφνος (Solanum nigrum) και το βλήτο (Amaranthus retroflexus). Τα κυριότερα αγρωστώδη ζιζάνια είναι η αγριάδα (Cynodon dactylon), ο βέλιουρας (Sorghum halepense), η μουχρίτσα (Echinochloa crus-galli), η σετάρια (Setaria viridis) και η κύπερη (Cyperus rotundus). Επίσης το παρασιτικό ζιζάνιο κουσκούτα (Cuscuta spp.) αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την καλλιέργεια με κύρια μέτρα αντιμετώπισής του την εφαρμογή τετραετούς συστήματος αμειψισποράς, την καταστροφή των προσβεβλημένων ζιζανίων και την χημική καταπολέμηση του με προφυτρωτικά ή μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα. Γενικά, ο έλεγχος των ζιζανίων πραγματοποιείται με προληπτικές μεθόδους (αμειψισπορά), με μηχανικά μέσα (π.χ. σκαλίσματα) και με χημικά μέσα που περιλαμβάνουν την εφαρμογή κατάλληλων σκευασμάτων όπως αυτά της οικογένειας των αρυλοξυφαινοξυπροπιονικών, διπυριλιδίων και φαινυλοκαρβαμιδικών.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ενεργειακές Καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα, των Σκαράκη Γεώργιου (Καθηγητής ΓΠΑ), Κορρέ Νικολάου (MSc, PhD) και Παυλή Ουρανίας (MSc, PhD), Αθήνα 2008.