Γενικά στοιχεία κενάφ

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:50, 3 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το κενάφ είναι ένα ετήσιο, ανοιξιάτικο, C3 φυτό που ανήκει στο γένος Hibiscus της οικογένειας Malvaceae. Τα περισσότερα από τα 400 γνωστά είδη του Hibiscus είναι κατανεμημένα στην τροπική και υποτροπική ζώνη των δύο ημισφαιρίων με κύρια κέντρα κατανομής αυτά της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής. Τα περισσότερο διαδεδομένα είδη είναι τα Hibiscus cannabinus (κενάφ) και Hibiscus sabdariffa, ενώ στην Αφρική σημαντικές εκτάσεις καταλαμβάνουν τα συγγενή με το κενάφ είδη H. Greenwayi, H. mastersianus, H. mechowii, H. radiatus, H. rostellatus και H. surattensis. Το κενάφ πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 1900 για τις ίνες του που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή σάκων.

Λόγω των ιδιοτήτων και της χημικής σύστασης των στελεχών του, το κενάφ χρησιμοποιείται για την παραγωγή πληθώρας προϊόντων. Οι βασικές χρήσεις του φυτού περιλαμβάνουν την παραγωγή ινών, χαρτοπολτού και μοριοσανίδων, την παρασκευή χαλιών, μονωτικών υλικών, πλαστικών και τη διατροφή ζώων. Δεδομένου των χαρακτηριστικών που αφορούν κυρίως στην υψηλή απόδοση σε βιομάζα και στη δυνατότητα ενσωμάτωσης της καλλιέργειας σε αμειψισπορά, το κενάφ αποτελεί πλέον μία ενδιαφέρουσα λύση για χρήση ως ενεργειακή πρώτη ύλη. Τα τελευταία χρόνια εξετάζεται η αξιοποίηση της καλλιέργειας για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ενεργειακές Καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα, των Σκαράκη Γεώργιου (Καθηγητής ΓΠΑ), Κορρέ Νικολάου (MSc, PhD) και Παυλή Ουρανίας (MSc, PhD), Αθήνα 2008.