Αδρόκαρπη ποικιλία ελιάς Χαλκιδικής
Ποικιλία που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στη Χαλκιδική και είναι γνωστή ως γαιδουρελιά,λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους των καρπών της.Η συγκεκριμένη ποικιλία παράγει καρπούς κυλινδροκωνικού σχήματος που φέρουν θηλή.Το μέσο βάρος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 14 γρ.,συνηθέστερα όμως μεταξύ 6 και 10 γρ.Κατά μέσο όρο 120-140 καρποί της ποικιλίας αυτής ζυγίζουν ένα κιλό,έναντι των 180-200 καρπών της ποικιλίας κονσερβολιάς.Το χρώμα της επιδερμίδας του καρπού αλλάζει διαδοχικά με την πρόοδο της ωρίμανσης, από πράσινο σε πράσινο-κίτρινο,αχυροκίτρινο,ρόδινο και καταλήγει σε ξεθωριασμένο ερυθρό μαύρο,χωρίς όμως να καταλήγει ποτέ σε μαύρο.Αυτό είναι το μειονέκτημα της ποικιλίας που την αποκλείει από τη χρήση για παρασκευή μαύρης επιτραπέζιας ελιάς.