Γαϊδουρινό γάλα και η διατροφική του αξία
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το γαϊδουρινό γάλα [1] μια άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες, οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ένα ποτό πολυτελείας. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για όλα τα είδη των ασθενειών και των παθήσεων. Το γαϊδουρινό γάλα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο για τους αρχαίους. Είναι πολύ θρεπτικό, δε χρειάζεται παστερίωση και θεωρείται ότι είναι το πιο κοντινό γάλα στο μητρικό γάλα του ανθρώπου. Περιέχει περισσότερη λακτόζη και λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό γάλα και χαρακτηρίζεται από μια γλυκειά ελαφριά γεύση. Επίσης είναι πολύ πιο εύπεπτο από όλα τα είδη γάλακτος. Μια πλούσια ποικιλία βιταμινών το καθιστούν ελκυστικό τόσο για την κατανάλωση όσο και για την περιποίηση της επιδερμίδας. Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις χρήσεις του γάλακτος γαϊδουριών.
Διατροφικές
Διατροφικές χρήσεις του γάλακτος γαϊδουριών περιλαμβάνουν:
- Υποκατάσταση του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος (η χρήση του ως το 1900 ήταν μέρος της καθημερινότητας για τα νεογνά).
- Πρόκειται για μια εναλλακτική λυση έναντι του αγελαδινού γάλακτος σε παιδιά με αλλεργίες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα γαϊδουριού θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα για τα παιδιά με αλλεργικές αντιδράσεις στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με αλλεργίες, ύστερα από μια μακρόχρονη χρήση γάλακτος γαϊδάρου δεν ξαναπαρουσίασαν κάποια αλλεργία και είχαν φυσιολογικό ποσοστό αύξησης για τις ηλικίες τους.
- Για τα παιδιά, γενικότερα, για να κατοχυρώσουν την ανάπτυξή τους.
- Οι ηλικιωμένοι με οστεοπόρωση.
- Οι αναρρώσαντες και
- Ως μια υγιή φυσική εναλλακτική λύση στη διατροφή του ανθρώπου.
Φαρμακευτικές
Το γαϊδουρόγαλα ήταν ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική κατά την αρχαιότητα, καθώς και οι γιατροί το συνιστούσαν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών και παθήσεων. Ενδεικτικά: Δηλητήρια εξουδετερώθηκαν με γάλα γαϊδούρας από δαγκώματα φιδιών. Ενίσχυση δοντιών και ίασή τους. Πόνος αρθρώσεων, δυσκοιλιότητα, άσθμα, έλκος στομάχου, συμπτώματα χαλάρωσης εμμηνόριας, πονόλαιμος και ίσως το σημαντικότερο τη θεραπεία της φυματίωσης (ΤΒ) και πιο γενικά βήχας κάθε είδους.
Η πιο ηλικιωμένη γυναίκα του κόσμου, η Maria Esther de Capovilla από τον ησημερινό, που πέθανε το 2006 σε ηλικία 116 ετών, όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας της είπε: (και επιβεβαιώθηκε και από την οικογένειά της) ότι οφειλόταν σε μια ημερήσια δόση γάλακτος γαϊδούρας.
Στην Ινδία ακόμη και σήμερα το γάλα γαϊδούρας δίνεται σε νεογέννητα μωρά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος καθώς και για να "έχουν μια καλή, ισχυρή φωνή" και πρέπει να ειπωθεί ότι το γάλα γαϊδούρας χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, τη δεκαετία του 1970 στην Ελλάδα ως μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τον κοκίτη.
Καλλυντικά-Περιποίηση Προσώπου
Η ιστορία μας λέει ότι η Bασίλισσα Kλεοπάτρα, η σύζυγος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα καθώς και η αδελφή του Ναπολέοντα, όλοι επικαλούνται γάλα γαϊδάρου για τα καλλυντικά τους. Υπάρχουν προϊόντα περιποίησης δέρματος στην αγορά που χρησιμοποιούν ως βάση το γαϊδουρινό γάλα, αυτά είναι σαπούνια, κρέμες προσώπου, κρέμες μπάνιου κ.λπ. Η πλούσια σύνθεση του γάλακτος με τα υψηλά επίπεδα των φωσφολιπιδίων πρωτεΐνης και ceramides το καθιστούν εξαιρετικό για την αντιγήρανση, την θεραπεία των ρυτίδων καθώς και για την αναδιάρθρωση και αναγέννηση του προσώπου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει τρομερά οφέλη στη θεραπεία για το ξηρό δέρμα, τα εκζέματα, την ακμή αλλά και την ψωρίαση. Είναι ιδιαίτερα απορροφητικό και φιλικό για ευαίσθητα δέρματα.
Τιμές βασικών συστατικών του γάλακτος από διάφορα ζώα
Εκτός από το να είναι μια πλούσια πηγή λακτόζης και χαμηλό σε περιεκτικότητα σε λιπαρά, το γάλα γαϊδούρας [2] έχει 60 φορές τη βιταμίνη C που βρίσκεται στο γάλα της αγελάδας. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2,Β6, D και E, και είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ανοσοσφαιρίνες γλυκερίνης καθιστώντας το εξαιρετικά επωφελές, τόσο για την κατανάλωση όσο και για τη φροντίδα του δέρματος.
Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι τιμές των βασικών συστατικών του γάλακτος από διάφορα ζώα. Εύκολα προκύπτει ότι το γάλα γαϊδούρας [3] είναι αυτό που προσομοιάζει περισσότερο το μητρικό γάλα και η υψηλή του περιεκτικότητα σε λακτόζη επιδρά ενισχυτικά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο καθιστώντας το πολύτιμη διατροφή ιδιαίτερα για παιδιά και ενήλικες με οστεοπόρωση.
Γάλα | Πρωτεΐνη % | Καζεΐνη % | Λακτόζη % | Λίπη % | Υπόλοιπα % |
---|---|---|---|---|---|
Μητρικό γάλα | 1 | 0,4-0,6 | 7 | 3,8 | 0,2 |
Γαϊδουρινό γάλα | 1,7 | 0,7-0,9 | 6,9 | 0,9 | 0,4 |
Βοδινό | 3,4 | 2,8 | 4,6 | 3,7 | 0,7 |
Κατσικίσιο | 2,9 | 2,5 | 4,1 | 4,5 | 0,8 |
Πρόβειο | 5,5 | 4,6 | 4,8 | 7,4 | 1 |
Βιβλιογραφία
- ↑ Γαϊδουρινό γάλα-Ιδιότητες γάλακτος και γιατί είναι πιο υγιεινό I
- ↑ Γαϊδουρινό γάλα-Ιδιότητες γάλακτος και γιατί είναι πιο υγιεινό II
- ↑ Γάλα γαϊδούρας