Δείκτης αλατότητας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:38, 22 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα λιπάσματα αυξάνουν τη συγκέντρωση αλάτων του εδαφικού διαλύματος ή τον δείκτη αλατότητας του λιπάσματος. Ο δείκτης αλατότητας είναι ο λόγος της οσμωτικής πίεσης από την προσθήκη κάποιων λιπασμάτων, σε σχέση με την οσμωτική πίεση που αναπτύσσεται με χορήγηση της ίδιας ποσότητας NaNO3. Γενικά, τα λιπάσματα που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών στοιχείων έχουν μικρότερο δείκτη αλατότητας ανά μονάδα θρεπτικών στοιχείων. Τα αζωτούχα και καλιούχα λιπάσματα έχουν υψηλότερο δείκτη αλατότητας και είναι πιο επιζήμια στη φύτρωση από ότι τα φωσφορικά.[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Ανόργανη θρέψη και λιπάσματα", του Θεριού Ιωάννη καθηγητή Δενδροκομίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.