ISO 22000:2005

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 07:38, 13 Μαρτίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το πρότυπο ISO 22000:2005 είναι ένα διεθνώς εφαρμοζόμενο πρότυπο, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων. Το ISO 22000:2005 μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε οργανισμό εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει, επεξεργάζεται ή διαθέτει τρόφιμα ή ζωοτροφές, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει υλικά ή εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα ή παρέχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις τροφίμων.

Το ISO 22000, επιβάλλει σε όλους τους φορείς της αλυσίδας τροφίµων να ελέγχουν, όχι μόνο τους άµεσους προµηθευτές και τους άµεσους πελάτες, αλλά να διασφαλίζει ότι όλη η αλυσίδα τροφίµων καλύπτει τις απαιτήσεις για ασφαλές προϊόν. Οπότε:

  • Κάθε επιχείρηση (οργανισµός), έχει την υποχρέωση να παρέχει τη δυνατότητα σε εξωτερικούς φορείς να επιθεωρούν την ικανότητά του, να προµηθεύει ασφαλή τρόφιµα.
  • Πραγµατοποιείται δειγµατοληπτικός έλεγχος και σε τελικό προϊόν στα σηµεία πώλησης / διάθεσης και όχι μόνο στην παραγωγική διαδικασία και στη διαδικασία μεταφοράς και εµπορίας των τροφίµων.
  • Τέλος, και ίσως και η πιο σηµαντική διαφορά του νέου προτύπου με το HACCP, είναι ότι απευθύνεται και σε επιχειρήσεις μη εδώδιµων τροφίµων (π.χ. υλικά συσκευασίας, καθαριστικά, μηχανολογικό εξοπλισµό). Η ευθύνη για τη διάθεση ασφαλών τροφίµων, επιβαρύνει όλους τους φορείς της τροφικής αλυσίδας.

Το πρότυπο ISO 22000 επιβάλλει να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων της αλυσίδας τροφίµων, µε στόχο την παραγωγή και διάθεση ασφαλών προϊόντων. Οι προµηθευτές και οι πελάτες κάθε επιχείρησης θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι ικανοποιούν τις απαιτήσεις τις επιχείρησης και είναι σε θέση να ελέγξουν τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίµων. Οι επιχειρήσεις που πιστοποιούνται με βάση το πρότυπο, δεν υποχρεούνται να απαιτούν και από τις συνεργαζόµενες επιχειρήσεις με αυτήν (προµηθευτές, πελάτες κλπ) να είναι πιστοποιηµένες.

Βιβλιογραφία

  • "Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων με βάση το πρότυπο ISO 22000 και μελέτη εφαρμογής σε βιοτεχνία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων", Μεταπτυχιακή διατριβή της Καφετζάκη Χρυσής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΔΠΜΣ "Έλεγχος ποιότητας και διαχείριση περιβάλλοντος", Χανιά 2009