Παρασκευή βουτύρου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:53, 13 Μαρτίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

ο βούτυρο χαρακτηρίζεται από λίπη γάλακτος (80 - 82%), νερό (15,5 - 17,5%), μικρές ποσότητες πρωτεϊνών γάλακτος, ασβέστιο, φώσφορος, βιταμίνες και ποσότητες άλατος (1 - 2%) στην περίπτωση του αλμυρού βουτύρου. Το νωπό βούτυρο παρασκευάζεται με απόδαρση (κτύπημα) του γάλακτος ή της κρέμας ή μίγματος αυτών, με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος 80%. Ακολουθεί η έκπλυση του βουτύρου με πολύ καθαρό νερό και κατόπιν αλάτισµα (προαιρετικό), συσκευασία και ψύξη.

Οι βασικές διεργασίες παραγωγής βούτυρου σε συνεχούς ή διαλείποντος έργου αντιδραστήρες είναι:

  • Προετοιµασία της κρέµας
  • Αποσταθεροποίηση και καταστροφή του γαλακτώµατος από λίπος και νερό
  • Συσσωµάτωση και συµπύκνωση των λιποσφαιριδίων
  • Σχηµατισµός σταθερού γαλακτώµατος, διαχωρισµός βουτυρογάλακτος
  • Πλύση, μάλαξη, συσκευασία, αποθήκευση και διανοµή

Βιβλιογραφία

  • "Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων με στόχο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας",Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,Πρόγραμμα Intergraste, Συντάκτης Dr. Αικατερίνη Ι. Βαβουράκη, Επιστημονικός υπεύθυνος έργου: Επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Κορνάρος, Υπεύθυνος Δικαιούχος Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 2010