Μυκητιάσεις

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:19, 13 Μαρτίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Fusarium

Fusarium

Το φουζάριο [1] είναι ένα µεγάλο γένος νηµατοειδών µυκήτων, ευρέως κατανεµηµένων στο έδαφος και σε συνευρέσεις µε φυτά. Τα περισσότερα είδη είναι αβλαβή σαπρόβια και σχετικά άφθονα µέλη της µικροβιακής βιοκοινωνίας του εδάφους. Ορισµένα είδη παράγουν µυκοτοξίνες.



Βιβλιογραφία

  1. "Διαφορές στην κατανάλωση, πληθυσμιακές εκτιμήσεις και διατροφικές προτιμήσεις σε είδη γαστερόποδων", Πτυχιακή εργασία της Μαρτάκη Ειρήνης, Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2011


Verticillium

Verticillium

Η ανάπτυξη αυτού του µύκητα γίνεται σε βάρος του εµβρύου, καθώς προκαλεί την αποβολή των αυγών ή τον θάνατο λίγο µετά την γέννηση. Αφορά τα αυγά. Ο µύκητας προκαλεί την ασθένεια τη γνωστή ως ροζ αυγό.

Αυτός ο µύκητας [1] είναι ευδιάκριτος καθώς αλλάζει το χρώµα των υγιών ωαρίων που είναι λευκό ιριδίζον µε διάµετρο 3-6 χιλιοστά σε διαφορετικό χρώµα (γκρι, ροζ). Η ασθένεια αυτή προκαλείται από την έλλειψη καθαριότητας ή τη ρύπανση τής γης. Μολονότι η συχνότητα εµφάνισης της ασθένειας αυτής δεν είναι υψηλή.

Ως προληπτικό µέτρο πρέπει να απολυµαίνεται το υπόστρωµα, όπου τα σαλιγκάρια γεννούν τα αυγά τους. Η διαδικασία απολύµανσης είναι να ρίξουµε βραστό νερό στο υπόστρωµα ή µε θερµότητα να εξαγάγουµε τον µύκητα.



Βιβλιογραφία

  1. "Διαφορές στην κατανάλωση, πληθυσμιακές εκτιμήσεις και διατροφικές προτιμήσεις σε είδη γαστερόποδων", Πτυχιακή εργασία της Μαρτάκη Ειρήνης, Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2011


Aspergillus

Aspergillus

Πρόκειται για ένα γένος που αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες είδη µυκήτων, που βρίσκονται σε διάφορες κλιµατικές ζώνες σε όλο τον κόσµο. Το είδος που βλάπτει τα σαλιγκάρια µολύνει τις τροφές τους και τις κάνει τοξικές. Το φαγητό τους θα πρέπει να αποθηκεύεται σε κατάλληλο χώρο και να ελέγχεται η ηµεροµηνία λήξης.

Για τον έλεγχο της ασθένειας [1] απαιτείται ο έλεγχος της υγρασίας µέσα στο υπάρχον ελεγχόµενο περιβάλλον, έτσι ώστε να εµποδίζεται η ανάπτυξη των µυκήτων, να γίνεται ένας εµπεριστατωµένος καθαρισµός των σκευών για την πρόληψη της ζύµωσης των τροφίµων, να αποφεύγονται τα περιττώµατα σε στάσιµο νερό (το στάσιµο νερό προκαλεί πολλά προβλήµατα), δεδοµένου ότι προδιαθέτει την εµφάνιση λοίµωξης µυκητίασης στον στάδιο και το χώρο εκκόλαψης των αυγών.



Βιβλιογραφία

  1. "Διαφορές στην κατανάλωση, πληθυσμιακές εκτιμήσεις και διατροφικές προτιμήσεις σε είδη γαστερόποδων", Πτυχιακή εργασία της Μαρτάκη Ειρήνης, Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2011