Ευρωπαϊκές Στρατηγικές
Α) Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία συμβάλλει στη ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα. Η Επιτροπή θα αναλάβει δράσεις για: μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030. μείωση κατά 50% της χρήσης πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030.
Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον είναι μια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τη βιοποικιλότητα και το κλίμα. Η Επιτροπή θα ενεργήσει: Μειώστε τις απώλειες θρεπτικών ουσιών κατά τουλάχιστον 50%, διασφαλίζοντας παράλληλα καμία επιδείνωση της γονιμότητας του εδάφους. Μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20% έως το 2030.
Η μικροβιακή αντοχή που συνδέεται με τη χρήση αντιβιοτικών στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε 33.000 θανάτους ανθρώπων στην ΕΕ κάθε χρόνο. Η Επιτροπή θα μειώσει κατά 50% τις πωλήσεις αντιβιοτικών για εκτρεφόμενα ζώα και υδατοκαλλιέργεια έως το 2030.
Η βιολογική γεωργία είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η Επιτροπή θα ενισχύσει την ανάπτυξη του τομέα βιολογικής γεωργίας της ΕΕ με στόχο να επιτευχθεί 25% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων να καλλιεργούνται βιολογικά έως το 2030.
Β) Στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα Η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ο πλανήτης μας και η οικονομία εξαρτώνται από αυτόν. Όταν η φύση είναι υγιής, προστατεύει και μας δίνει. Η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα μας παρέχουν τροφή, υγεία και φάρμακα, υλικά, αναψυχή και ευεξία. Φιλτράρουν τον αέρα και το νερό μας, βοηθούν στη διατήρηση του κλίματος σε ισορροπία, μετατρέπουν τα απόβλητα σε πόρους, επικονιάζουν και γονιμοποιούν καλλιέργειες και πολλά άλλα.
Η Φύση παρέχει για τις επιχειρήσεις: το ήμισυ του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), 40 τρισεκατομμύρια ευρώ, εξαρτώνται από τη φύση.
Χάνουμε τη φύση όπως ποτέ άλλοτε λόγω μη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο παγκόσμιος πληθυσμός άγριων ειδών έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 40 χρόνια. 1 εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση αλληλεξαρτώνται και επιδεινώνουν το ένα το άλλο. Η αποκατάσταση των δασών, των εδαφών και των υγροτόπων και η δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις είναι απαραίτητο για την επίτευξη του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που απαιτείται έως το 2030.
Γ) Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία