Στρατηγική Ε.Ε για την Πράσινη Συμφωνία
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:47, 11 Σεπτεμβρίου 2020 υπό τον X skiadas (Συζήτηση | συνεισφορές)
Αποτελεί μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική με στόχο την ομαλή μετάβαση ως το 2050 σε μία οικονομία όπου θα έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και η οικονομική ανάπτυξη θα έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων, θα έχει ενισχυθεί το φυσικό κεφάλαιο της ΕΕ και οι πολίτες της θα είναι προστατευμένοι.
Η μετάβαση αυτή απαιτεί χρηματοδότηση μέσω ενός συνεκτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεργασία με τις άλλες χώρες και πρέπει να είναι δίκαιη, χωρίς να αποκλείει κανέναν.
Δέσμη πολιτικών για ένα βαθύ μετασχηματισμό:
- Αύξηση της φιλοδοξίας για το κλίμα ως το 2030 και το 2050.
- Προτείνεται ο πρώτος ευρωπαϊκός «νόμος για το κλίμα».
- Παρουσιάζεται ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030, τουλάχιστον στο 50 %με 55 % σε σύγκριση με το 1990, το οποίο θα εμπεριέχει μεταξύ άλλων και τον κανονισμό σχετικά με τη χρήση γης και τη δασοπονία.
- Ευθυγραμμίζεται η φορολογία με τους στόχους για το κλίμα.
- Καθίσταται αποτελεσματική η τιμολόγηση του άνθρακα σε ολόκληρη την οικονομία.
- Προτείνεται μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα για επιλεγμένους τομείς, με τρίτες χώρες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα.
- Καθαρή, προσιτή και ασφαλής ενέργεια με περαιτέρω απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος μέσω αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, καθώς και απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου. Για την οικονομική ενεργειακή αυτάρκεια των νοικοκυριών ενεργοποιούνται προγράμματα ανακαίνισης κατοικιών, ενώ απαιτούνται έξυπνες υποδομές, με καινοτόμες τεχνολογίες και υποδομές (όπως τα ευφυή δίκτυα, τα δίκτυα υδρογόνου, κ.α.)
- Κινητοποίηση της βιομηχανίας, ώστε να μειωθεί η εξόρυξη υλικών και η εκπομπή ρύπων και να αξιοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με στόχο μία κυκλική οικονομία με «βιώσιμα προϊόντα» για τη στήριξη του κυκλικού σχεδιασμού όλων των προϊόντων βάσει κοινής μεθοδολογίας και αρχών, κυρίως των προϊόντων με υψηλές ανάγκες σε πόρους (υφάσματα, πλαστικά, κ.α.). Περιλαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της απαξίωσης των προϊόντων από τον καταναλωτή και τον περιορισμό της παραπλάνησής του από ψευδή πληροφόρηση, εστιάζοντας στην αξιοποίηση πληροφοριών μέσω τυποποιημένης μεθοδολογίας, καθώς και μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων και του αποτυπώματός τους, μέσω μέτρων αντιμετώπισης υπερσυσκευασίας και τη λειτουργία ολοκληρωμένης αγοράς δευτερογενών πρώτων υλών και υποπροϊόντων. Ενισχύεται η πρόσβαση σε βιώσιμες πρώτες ύλες μέσω νέων τεχνολογιών (όπως καθαρό υδρογόνο, κυψέλες καυσίμου και άλλα εναλλακτικά καύσιμα, αποθήκευση ενέργειας και δέσμευση, αποθήκευση και χρήση άνθρακα). Τα ευρωπαϊκά ταμεία, μεταξύ άλλων και στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, θα βοηθήσουν τις αγροτικές περιοχές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας.
- Οικοδόμηση και ανακαίνιση κτιρίων με αποδοτικό τρόπο ως προς την κατανάλωση ενέργειας και πόρων, με αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και αναζήτηση καινοτόμων συστημάτων χρηματοδότησης.
- Επιτάχυνση της μετάβασης στη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα με: