Ξήρανση αγροτικών προϊόντων με γεωθερμική ενέργεια

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 07:07, 30 Απριλίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

H ξήρανση ή αφυδάτωση αγροτικών προϊόντων αποτελεί τη συνηθέστερη βιομηχανική χρήση των γεωθερμικών ρευστών χαμηλής και μέσης ενθαλπίας (40 - 150oC). Aνεμιστήρες οδηγούν τον αέρα (φρέσκο ή από ανακύκλωση) να διέλθει μέσα από τον εναλλάκτη νερού - αέρα και να θερμανθεί σε θερμοκρασία 40 - 100oC. O θερμός αέρας ρέει επάνω ή μέσα από τις ταινίες ή τους δίσκους με τα λαχανικά ή τα φρούτα, ή συμπαρασύρει τα προϊόντα (σιτηρά, βαμβάκι) μέσα στους πύργους ξήρανσης, με αποτέλεσμα να εξατμίζεται σημαντικό ποσοστό της υγρασίας των προϊόντων. Εκτός από τη θέρμανση του αέρα σε μία γεωθερμική μονάδα ξήρανσης απαιτείται και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τους ανεμιστήρες, τις αντλίες, τη μεταφορά των προϊόντων κτλ. Σημειώνεται ότι επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος της ροής του αέρα, της θερμοκρασίας και της πίεσης σε όλα τα τμήματα ενός ξηραντηρίου για να εξασφαλίζεται ομοιόμορφη ξήρανση του προϊόντος. Για τα περισσότερα λαχανικά, καρπούς ή φρούτα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή θερμοκρασία δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερη των 55 - 60oC, ενώ όσα προορίζονται για ζωοτροφές η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερη. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει τη φυσική ή χημική αλλοίωση του προϊόντος, ενώ από την άλλη μεριά μειώνει το χρόνο ξήρανσης. Για κάθε προϊόν συνήθως ορίζεται μια μέγιστη θερμοκρασία του αέρα ξήρανσης. Αγροτικά προϊόντα που αφυδατώνονται με τη χρήση γεωθερμικών ρευστών είναι κρεμμύδια, σκόρδα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες, μάγκο, ανανάς, μηδική, φύκια, ξυλεία κτλ.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης της γεωθερμίας στην ξήρανση / αφυδάτωση αγροτικών προϊόντων συνοψίζονται ως εξής:

  1. Η εξάλειψη της χρήσης συμβατικών καυσίμων
  2. Η εξάλειψη του κινδύνου πυρκαγιάς από τη χρήση καυσίμων
  3. Η αποφυγή επιμόλυνσης ή αποχρωματισμού του προϊόντος
  4. Η συμπληρωματική λειτουργία γεωθερμικών μονάδων, επειδή ανάγκη για ξήρανση προϊόντων παρουσιάζεται κατά τους μήνες Μάιο με Νοέμβριο.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Μονάδα αφυδάτωσης ντομάτας με χρήση γεωθερμικής ενέργειας", των Ν. Ανδρίτσου του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών, Π. Δαλαμπάκη γεωλόγου - γεωθερμικου΄και Ν. Κολιού του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών