Δυόσμος φυτό
Περιεχόμενα
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Ο δυόσμος (Mentha x villoso-nervata) της οικογένειας Lamiaceae είναι έντονα αρωματική, στείρα, πολυετής πόα και θεωρείται ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο υβρίδιο των ειδών Mentha spicata και Mentha longifolia. Οι βλαστοί είναι όρθιοι ή διακλαδιζόμενοι και φτάνουν τα 40-80cm κατά την ανθοφορία. Συνήθως έχει φύλλα με μίσχο ή άμισχα φύλλα, τα οποία είναι επιμήκως λογχοειδή, και τριχωτά. Το έλασμα των φύλλων είναι λείο ή ρυτιδωμένο, με πριονωτούς ή σχεδόν στρογγυλούς οδόντες στο περιθώριο και φέρει απλές και διακλαδισμένες τρίχες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ροδαλά άνθη αναπτύσσονται σε σπονδύλους (ταξιανθία). Έχουν διακριθεί τρεις χημειότυποι με διαφορετική κυρίαρχη οσμή. Ανθίζει από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο. Καλλιεργείται ευρύτατα στην Ευρώπη και την Αμερική αλλά και σε ιδιωτικούς κήπους.[1]
Εδαφοκλιματικές συνθήκες
Ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές αλλά και ψυχρές. Καλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και δροσερό καλοκαίρι. Ο δυόσμος χρειάζεται μεγάλη περίοδο ηλίολουστων ημέρων για να φτάσει την μέγιστη ποσότητα αιθέριου ελαίου. Καλύτερη ποιότητα σε αιθέριο έλαιο έχουμε όταν ο δυόσμος αναπτύσσεται σε περιοχές με ζεστές ημέρες και κρύες νύχτες. Οι κρύες νύχτες μειώνουν την παρουσία του μινθοφουρανίου που ευθύνεται για την πικρή γεύση του ελαίου. Για την ανάπτυξή του απαιτεί καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Χρειάζεται αρκετή υγρασία και γόνιμο μέσης σύστασης έδαφος. Καλύτερο pH ανάπτυξης είναι 6,5-7,5.[1]
Πολλαπλασιασμός
Ο δυόσμος πολλαπλασιάζεται με ριζώματα. Για την εξαγωγή των ριζωμάτων χρησιμοποιούνται ειδικές εκριζωτικές μηχανές που μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούνται για πατάτες. Από 1 στρέμμα καλλιέργειας μπορούμε να εγκαταστήσουμε 5-8 στρέμματα με ριζώματα. Με το τελευταίο όργωμα δημιουργούνται αυλάκια. Στα αυλάκια τοποθετούνται τα ριζώματα και καλύπτονται από χώμα όπως οργώνει το τράκτερ. Η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται κάθε δεύτερη αυλακιά και το βάθος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10cm.[2]
Γίνεται επιπλέον αγενής πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα παίρνονται στις αρχές Μαΐου και μεταφέρονται στο φυτώριο να ριζοβολήσουν για να είναι εξασφαλισμένη η ομοιομορφία της καλλιέργειας και η αυξημένη απόδοση.[2] Ως υπόστρωμα ριζοβολίας χρησιμοποιείται μίγμα τύρφης και περλίτη (1:3). Χρήση ορμόνης ριζοβολίας IBA συγκέντρωσης 1000 ppm επιταχύνει τη διαδικασία. Μετά τη φύτευση του πρώτου αγροτεμαχίου ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει παραφυάδες για τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό με την προϋπόθεση να εξασφαλίζεται η άριστη φυτοϋγεία.[1] Η ριζοβολία στο φυτώριο διαρκεί 4 εβδομάδες. Τα μοσχεύματα μεταφυτεύονται συνήθως τον Ιούνιο στο χωράφι.[2]
Πληροφοριακά στοιχεία
| ||||||
Ευδοκιμεί στις περιοχές
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ 1,0 1,1 1,2 Καλλιέργεια, μεταποίηση και διασφάλιση ποιότητας των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών: Βασικές αρχές καθετοποιημένης παραγωγής, των Δρ. Ελένη Μαλούπα, Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, Δρ. Διαμάντω Λάζαρη και Δρ. Νικόλαος Κρίγκας, Καβάλα 2013.
- ↑ 2,0 2,1 2,2 , Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.