Θρεπτική αξία αράπικου φιστικιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αράπικο φιστίκι
Φυστικοβούτυρο

Οι καρποί της αραχίδας είναι αρκετά πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Οι καρποί περιέχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε λιπαρές ουσίες, το οποίο παράγεται, το γνωστό φιστικέλαιο, ένα έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και το φυστικοβούτυρο.

Τα φρέσκα φιστίκια (ανάλατα και άψητα) περιέχουν ενα άφθονο ποσό υγιών πρωτεϊνών, όπως ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το βόριο, κάλιο, φώσφορο , σίδηρο, τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε. Μια ποσότητα 100 γραμμαρίων νωπών φυστικιων έχει μεγαλύτερη αξία σε πρωτεΐνες, απο μια μπριζόλα. Ως εκ τούτου, τα φιστίκια θεωρούνται ως η βέλτιστη πηγή πρωτεϊνών για τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και στην καλή λειτουργία του, επίσης διατηρούν τα οστά ισχυρά.

Χάρη στα συστατικά τους, τα φιστίκια συμβάλλουν στη σωστη αρτηριακή πίεση, και τη διάθεση. Επιπλέον, τα φυστίκια έχουν θετικές επιπτώσεις στην όραση. Είναι πλούσια σε λίπος (40-50%) και γι' αυτό συχνά μεταποιούνται σε αραχιδέλαιο ή μαργαρίνη. Από το φυστίκι παρασκευάζονται διαφορες σάλτσες. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια γι' αυτό συνιστάται προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Τα ψημένα φιστίκια δεν είναι τόσο υγιής τροφή όσο τα νωπά. Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φυστικιων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ποικιλίες, την ωριμότητα και την προετοιμασία.

Διατροφική ανάλυση ανα 100g:

  • Ενέργεια: 561 kcal
  • Λίπος: 48%
  • Μονοακόρεστα λίπη: 49% των ολικών λιπαρών
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 29% των ολικών λιπαρών
  • Υδατάνθρακες: 8,3 g
  • Φυτικες ίνες: 10,9 g
  • Πρωτεΐνες: 26,0 g