Κοκκινόψαρο (Carassius-carassious)
Το Κοκκινόψαρο [1] είναι ένα ψάρι του γλυκού νερού που ανήκει στην οικογένεια των Cyprinidae. Ζει στις λίμνες με βαλτώδη όχθη ή στο νεκρό βραχίονα των ποταμών, στους βάλτους και στα χαντάκια. Στις λιμνούλες με αρνητικές συνθήκες τροφής με μεγάλη καθυστέρηση και "παράγει" πρότυπα νάνους, ενώ με ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες μεγαλώνει περισσότερο και το σώμα του παίρνει ένα σχήμα πιο αρμονικό.
Ο νεανικός πρότυπος παρουσιάζει μακρύ κορμί με ραχιαίο προφίλ, λίγο κυρτός με ανοικτό κίτρινη λιβρέα και βούλα στο ουραίο σκέλος, ενώ ο ενήλικος έχει κοντόχοντρο κορμί συμπιεσμένο στις πλευρές. Το ραχιαίο πτερύγιο είναι υψηλό και σχηματισμένο από οστικές ακτίνες του οποίου οι μεγαλύτερες είναι οδοντωτές όπως και στο πρωκτικό πτερύγιο. Η απόλυτη έλλειψη του μουστακιού το ξεχωρίζει από το κεφάλι (ψάρι). Η λιβρέα είναι μεταβλητή, γενικά είναι κίτρινο χρυσό περισσότερο ή λιγότερο δυνατό με μεταλλικές αντανακλάσεις στη ράχη. Τα πτερύγια έχουν κόκκινες αποχρώσεις. Το κοκκινόψαρο μπορεί να φτάσει τα 45 εκ. μήκος επί 1,5 Kg βάρος αλλά το μεσαίο μέγιστο είναι μεταβλητό μεταξύ 20 και 30 εκ. μήκος επί 300-400 γρ. βάρος.
Η περίοδος της αναπαραγωγής αυτού του είδους γίνεται από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το θηλυκό εναποθέτει από 130.000 μέχρι 250.000 μικρά αυγά στα ρηχά νερά γεμάτα από βλάστηση που ανοίγουν εντός μιας εβδομάδας.
Είναι παμφάγο είδος και γενικά τρέφεται με ζωοπλαγκτόν, ειδικά με είδους της τάξης Cladocera, έντομα και φυτικά υπολείμματα. Είναι συνήθης λεία του λούτσου, της λουκιοπέρκας και του γουλιανού.
Σε πολλά ρευματα νερού έχει εκδηλώσει εντυπωσιακά φαινόμενα τροφικού ανταγωγνισμού απέναντι στα άλλα είδη των κυπρίνων.
Βιβλιογραφία