Κολοκύθι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κολοκύθια
Κολοκυθοκεφτέδες
Κολοκύθια με πλιγούρι
Γεμιστά με ρύζι και κολοκύθι
Κολοκυθάκια τηγανιτά

Συντήρηση

Τα κολοκύθια μετά τη συγκομιδή πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1-2 ημέρες), γιατί δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση για μεγάλο διάστημα. Αν υπάρχει ανάγκη διατήρησης (π.χ μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις) τότε οι πιο κατάλληλες συνθήκες είναι θερμοκρασία 4-10oC και σχετική υγρασία 90 για 5-14 ημέρες. Παράταση της θερμοκρασίας αποθήκευσης για μερικές ημέρες κάτω των 10oC προκαλεί ζημιές από ψύχος.[1]

Διατροφική αξία

Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων, ενώ η βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.

Μια κούπα κολοκύθι έχει 36 θερμίδες και το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία. Αλλά ακόμα και αν είστε «παθολογικά» λαίμαργοι, όσα κολοκύθια και να καταναλώσετε, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό και ίνες, σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες τους ανά μερίδα, δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας γρήγορα, βοηθώντας την ίδια στιγμή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να «εμποδίζουν» τα οξέα να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και Α που βρίσκονται στο κολοκύθι, εμποδίζουν την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης.

Ένα ακόμα από τα πολλά καλά που προσφέρει στον οργανισμό η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε ίνες, είναι και η παρεμπόδιση των καρκινογόνων τοξινών να εγκατασταθούν στην περιοχή του μεγάλου εντέρου. Ακόμη, οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κολοκύθι, βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, μια κατάσταση κατά την οποία ο προστατικός αδένας μεγεθύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών. Οι βιταμίνες C και Α του κολοκυθιού, δεν είναι μόνο ισχυρά αντιοξειδωτικά στην υπηρεσία του οργανισμού, αλλά έχουν και αντιφλεγμονώδη ρόλο. Σε συνεργασία με το στοιχείο του χαλκού, που επίσης βρίσκουμε στο κολοκύθι, οι εν λόγω βιταμίνες, δυσχεραίνουν την ανάπτυξη πολλών φλεγμονωδών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μια κούπα κολοκύθι, περιλαμβάνει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Το κολοκύθι ακόμα προσφέρει στον οργανισμό το φυλλικό οξύ, βιταμίνη η οποία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, η υψηλή περιεκτικότητα του οποίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκτός του μαγνησίου, το κάλιο στο κολοκύθι, βοηθά στη διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Και σε αυτή την περίπτωση, αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρωση (ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία), καρδιακή προσβολή εγκεφαλικό και πολλές άλλες σοβαρές παθήσεις. Και τα δύο στοιχεία (κάλιο και μαγνήσιο) δρουν βοηθητικά στην εύρυθμη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Το ιχνοστοιχείο και ουσιώδες θρεπτικό στοιχείο μαγγάνιο, ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους συνεισφέροντας θετικά σε μια πληθώρα φυσιολογικών λειτουργιών. Μια κούπα κολοκύθι, περιέχει το 19% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθάει το σώμα στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συμβάλλει στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών και είναι καταλύτης στη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερίνης. Το μαγγάνιο στο κολοκύθι, εκτός των άλλων, ανεβάζει τα επίπεδα της δισμουτάσης του υπεροξειδίου, του ένζυμου που είναι υπεύθυνο για την προστασία των μιτοχονδρίων ενάντια στο οξειδωτικό stress. Τέλος, το μαγγάνιο είναι σημαντικό για την παραγωγή της προλίνης, του αμινοξέος, που προωθεί τη δημιουργία του κολλαγόνου, υπεύθυνου για υγιή επιδερμίδα και για τη σωστή επούλωση των πληγών.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. Οι θρεπτικές ιδιότητες του κολοκυθιού.