Συγκομιδή κολοκυθιού
Η συγκομιδή γίνεται όταν οι καρποί αποκτήσουν το εμπορεύσιμο μέγεθος, πάντοτε όμως είναι άγουροι. Το συνηθισμένο μέγεθος κατά τη συγκομιδή είναι από 8-15cm, μερικές φορές μεγαλύτερο ή και μικρότερο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Ο καρπός κόβεται με τμήμα του ποδίσκου, γιατί δεν χάνει εύκολα υγρασία από τη σκληρή και συμπαγή τομή του μίσχου και έτσι διατηρείται νωπός και δροσερός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή. Η κοπή του κολοκυθιού γίνεται με κοφτερό μαχαίρι. Κατά τη συγκομιδή, καλό θα είναι οι εργάτες να φοράνε γάντια, γιατί ο παραμικρός τραυματισμός του καρπού με τα νύχια ή άλλο σκληρό ανντικείμενο προκαλεί την έκκριση ζελατινωδούς υγρού από την πληγή, που στη συνέχεια στερεοποιείεται. Από το σημείο του τραυματισμού, αρχίζει φθορά του κολοκυθιού και η υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η συγκομιδή αρχίζει σε 30-60 ημέρες από τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία και τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Η συχνότητα της συγκομιδής είναι ανάλογη με την εποχή και γίνεται ανά 2 ή 4 ημέρες. Όταν οι συνθήκες το χειμώνα είναι ευνοϊκές, απαιτούνται περίπου 9 ημέρες από την εμφάνιση του θηλυκού άνθους μέχρι την απόκτηση του εμπορεύσιμου μεγέθους των 15cm. Το καλοκαίρι, ο χρόνος αυτός είναι πιο σύντομος (2-7 ημέρες). Η διάρκεια της συγκομιδής είναι συνήθως 2-3 μήνες. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2,3-3,5 τόνοι/στρέμμα.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.