Συστήματα διανομής αρδευτικού νερού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο σχεδιασµός και η λειτουργία των συστηµάτων άρδευσης καλλιέργειας επηρεάζεται από την ποσότητα και τον χρόνο της µεταφοράς του νερού στην καλλιέργεια. Τα συστήµατα διανοµής του αρδευτικού νερού διακρίνονται σε συνεχή διανομή, εκ περιτροπής διανομή και ελεύθερης ζήτησης.[1]


Συνεχής διανομή

Σε πρόγραµµα συνεχούς παροχής, κάθε αρδευτής λαµβάνει νερό µε συνεχή παροχή. ∆ηλαδή το σύστηµα διανέµει το νερό συνεχώς σε όλα τα τµήµατα του αρδευτικού δικτύου σύµφωνα µε τα δικαιώµατα χρήσης, ή ανάλογα µε τις αρδευόµενες εκτάσεις.



[1]

Εκ περιτροπής

Τα συστήµατα διανοµής που λειτουργούν µε προγράµµατα εκ περιτροπής διανέµουν νερό για µια καθορισµένη διάρκεια χρόνου σύµφωνα µε ένα προκαθορισµένο πρόγραµµα. ∆ηλαδή τα τµήµατα του δικτύου, διώρυγες ή κλειστοί αγωγοί υπό πίεση, έχουν οργανωθεί σε οµάδες και κάθε οµάδα λειτουργεί ορισµένες ηµέρες σύµφωνα µε το προκαθορισµένο πρόγραµµα. Το ίδιο ισχύει και για τα αγροτεµάχια όπου δίνεται νερό σε προκαθορισµένο χρόνο και για συγκεκριµένη διάρκεια.



[1]


Ελεύθερη ζήτηση

Στο σύστηµα µε ελεύθερη ζήτηση οι γεωργοί είναι εκείνοι που καθορίζουν το χρόνο και τη διάρκεια άρδευσης του αγροτεµαχίου τους. Το πρόγραµµα ζήτησης είναι η ιδανική στρατηγική από την άποψη του αρδευτή, µιας και το νερό µεταφέρεται στην καλλιέργεια στο χρόνο και την ποσότητα που απαιτείται από τον αρδευτή. Λόγω του µεγάλου κόστους, που απαιτείται για την ικανοποίηση πολλών µαζί γεωργών, υπάρχουν στην πράξη κάποιοι περιορισµοί.



[1]


Σχετικές σελίδες


Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Υδρογεωλογικές συνθήκες παραλιακής ζώνης Κορίνθου - Κιάτου. ∆ιαχρονική εξέλιξη–Προοπτικές