Τρόπος καρποφορίας κυδωνιάς
Η κυδωνιά σχηματίζει καρποφόρους οφθαλμούς σε βλαστούς μέτριας ζωηρότητας, ηλικίας 1 έτους. Την άνοιξη οι καρποφόροι οφθαλμοί δίνουν βλάστηση μήκους 3 -10cm και επάκρια μονήρη άνθη. Οι καρποί αναπτύσσονται επάκρια ων βλαστών αυτών. Όπως και στα άλλα καρποφόρα δένδρα, η ζωηρή βλάστηση των κυρίων βραχιόνων συμβάλλει στην ανάπτυξη επαρκούς καρποφόρου ξύλου.
Η κυδωνιά που χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, σχηματίζει πολλά καρποφόρα λογχοειδή και αρκετούς λεπτούς κλαδίσκους, που σπάζουν εύκολα. Για αυτό η κυδωνιά χρειάζεται κλάδεμα τακτικά. Η υπερβολική πτώση άνθεων και καρπών, που παρατηρείται σε μερικές ποικιλίες κυδωνιάς οφείλεται στην αυτοστειρότητα των ποικιλιών αυτών.
Οι καρποί της κυδωνιάς διατηρούνται πάνω στο δένδρο μέχρι αργά το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει, ότι η κυδωνιά διαθέτει τα θρεπτικά της στοιχεία για σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα, πράγμα που επηρεάζει ταυτόχρονα την ανάπτυξη των καρποφόρων οφθαλμών. Τα φύλλα που βρίσκονται στους καρπούς υφίστανται χλώρωση, που είναι εμφανής το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στην απορρόφηση του καλίου από τους καρπούς. Τα χλωρωτικά συμπτώματα είναι πιο εμφανή σε φτωχές τοποθεσίες, όπου το έδαφος είναι αβαθές ή δεν αποστραγγίζεται καλά.