Υδρονέφωση

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ένα από τα συνηθηστέρα συστήματα ψύξης στο θερμοκήπιο είναι η υδρονέφωση. Με το σύστημα αυτό εκτοξεύονται πολύ λεπτές σταγόνες νερού στο χώρο του θερμοκηπίου πάνω από τα φυτά από ειδικούς εκτοξευτές (μπεκ). Η εκτόξευση γίνεται με σύστημα αντλιών και σωλήνων, που φέρουν τα ακροφύσια. Το νερό εκτοξεύεται με υψηλή πίεση (> 35 atm) ή χαμηλή (< 7 atm) και η παροχή των μπεκ είναι 2 - 100 lt / h.

Καλύτερα αποτελέσματα δίνει η υψηλή πίεση η οποία δημιουργεί σταγόνες διαμέτρου (< 30μ) οι οποίες εξατμίζονται αμέσως μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά 5 - 14οC. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες σταγόνες που δημιουργεί η χαμηλή πίεση μειώνουν τη θερμοκρασία μόνο κατά 2,5οC. Οι μεγαλύτερες σταγόνες παραμένουν για ένα διάστημα πάνω στα φυτά και είναι δυνατό να προκαλέσουν κάμψη των στελεχών, διάδοση ασθενειών, καθώς και απόπλυση τόσο των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος όσο και των φυτοφαρμάκων από τα φυτά.

Η λειτουργία του συστήματος ελέγχεται από θερμοστάτες και χρονόμετρα ή από ηλεκτρονικά φύλλα. Το νερό πρέπει να μην περιέχει άλατα γιατί προκαλεί τοξικότητες στα φυτά, φράξιμο στα μπεκ, καταστροφή των σωλήνων και προβλήματα στην λειτουργία των ηλεκτρονικών φύλλων.

Το σύστημα ομίχλης είναι κατάλληλο ιδιαίτερα για τα ριζωτήρια γιατί εκτός από μείωση της θερμοκρασίας εξασφαλίζει και τις ιδανικότερες συνθήκες υγρασίας. Χρησιμοποιείται επίσης σε καλλιέργειες ανθοκομικών για κομμένο λουλούδι.

Για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος τοποθετούνται, εξαεριστήρες στις μικρές ή μεγάλες πλευρές του θερμοκηπίου για την απαγωγή αέρος και υγρασίας.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Χρήση καυστήρων μεικτής καύσης για τη θέρμανση των θερμοκηπίων", Πτυχιακή εργασία του Θεοδωρακόπουλου Αθανάσιου, ΑΤΕΙ Ηρακλείου, Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας, Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2003