Αιθέριο έλαιο φασκόμηλου
Πρόσφατα, πειράματα επιβεβαίωσαν την ιδιότητα του φασκόμηλου να ενισχύει τη μνήμη. Παλιότερα μασούσαν φύλλαφασκόμηλου για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Είναι σημαντική πηγή ροσμαρινικού οξέος, το οποίο παρουσιάζει μια σειρά από ενδιαφέρουσες βιολογικές δράσεις, π.χ. αντιϊκή, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική. Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο της Salvia fruticosa κυμαίνεται από 1.1 – 5.1%. Τα κύρια συστατικά του αιθερίου ελαίου (1,8-κινεόλη, α-θουγιόνη, β-θουγιόνη, καμφορά κ.ά), διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή προέλευσης.
Αποτελεί παραδοσιακό φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης για τη συμπτωματική θεραπεία της ήπιας δυσπεψίας, όπως καούρα και φούσκωμα, την ανακούφιση της υπερβολικής εφίδρωσης, τη συμπτωματική θεραπεία των φλεγμονών στο στόμα ή το λαιμό και την ανακούφιση των φλεγμονών του δέρματος των ανηλίκων.[1] Η κύρια χρήση του φασκόμηλου είναι στη βιομηχανία τροφίμων ως φυτικό αντιοξειδωτικό αλλά και για το άρωμα. Χρησιμοποιείται επίσης σε παθήσεις ήπατος και των νεφρών, εξωτερικά σε πληγές και έλκη και σε φλεγμονές των οφθαλμών.Είναι ευρεία η χρήση του φασκόμηλου στην αρωματοποϊία, κοσμετολογία και σαν εντομοαπωθητικό.[2]
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Καλλιέργεια, μεταποίηση και διασφάλιση ποιότητας των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών: Βασικές αρχές καθετοποιημένης παραγωγής, των Δρ. Ελένη Μαλούπα, Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, Δρ. Διαμάντω Λάζαρη και Δρ. Νικόλαος Κρίγκας, Καβάλα 2013.
- ↑ Η τεχνική της καλλιέργειας του φασκόμηλου και της λουίζας, της Δρ Παπαδοπούλου Κατερίνας, Κιλκίς 2013.