Αρμάθιασμα καπνού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα καπνά αρμαθιάζονται την ίδια μέρα αμέσως μετά τη συλλογή και αρμαθιάζονται είτε με το χέρι, είτε με ειδική μηχανή.

Αρμάθιασμα με το χέρι: Είναι ο παραδοσιακός και παλαιότερος τρόπος αρμαθιάσματος ο οποίος σήμερα δεν χρησιμοποιείται καθόλου. Χρησιμοποιείται ειδική ατσάλινη βελόνα με μήκος 50cm και σπάγγος από κάνναβι. Γίνεται διαλογή των φύλλων κατά μέγεθος, ωριμότητα και υγιεινή κατάσταση και στη συνέχεια τρύπημα των φύλλων στο κεντρικό νεύρο και σε σταθερή απόσταση 2,5 - 3,5cm από την βάση του μίσχου. Με αυτό τον τρόπο τα φύλλα δεν τραυματίζονται, γίνονται ομοιόμορφες οι αρμάθες και δεν πέφτουν τα φύλλα από τις αρμάθες. Το μήκος της κάθε αρμάθας είναι 2 - 3m και έχει περίπου 300 - 500 φύλλα ανά μέτρο ανάλογα το χέρι. Το αρμάθιασμα με το χέρι είναι πολύ χρονοβόρο γιατί απαιτείται σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερος χρόνος από ότι για τη συλλογή.

Αρμάθιασμα με μηχανές: Χρησιμοποιούνται δύο βασικοί τύποι μηχανών: η διατρητική και η συρραπτική. Η διατρητική μηχανή κάνει παρόμοιες αρμάθες με τις παραδοσιακές με το χέρι αλλά αποδίδει λιγότερο σε σχέση με τη συρραπτική η οποία συρράπτει τα φύλλα του καπνού σε πλάγια θέση. Οι μηχανές αρμαθιάσματος μειώνουν το κόστος παραγωγής αλλά μειώνουν όμως παράλληλα και την ποιότητα του προϊόντος. Έτσι για να μειωθούν οι επιπτώσεις των μηχανών θα πρέπει να υπάρχουν καλοσχηματισμένες δεσμίδες με ομοιόμορφα φύλλα και ομοιόμορφη πυκνότητα, να γίνεται σωστή διάτρηση των φύλλων στη μικρή απόσταση από τη βάση τους, επίσης τα φύλλα να βρίσκονται σε πλάγια θέση προς τον άξονα της αρμάθας και το πάχος της συρραπτόμενης αρμάθας να είναι μικρό ώστε να μην συνθλίβονται τα φύλλα.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ζωϊκοί εχθροί της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή του Αγρινίου και τρόποι αντιμετώπισής τους, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Τσαφόνια Νίκης, Ηράκλειο 2010.