Ασθένειες σόργου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τήξεις φυταρίων

Πρόκειται για μύκητες των γενών Aspergillus, Rhizoctonia, Penicillium, Pythium, Fusarium. Οι τήξεις των φυταρίων είναι ιδιαίτερα έντονες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προστασία του σπόρου του σόργου με διάφορα μυκητοκτόνα.





Σηψιρριζία (Pythium arrhenomanes)

Ο μύκητας προσβάλλει και άλλα αγρωστώδη εκτός από το σόργο (ζαχαροκάλαμο, σιτάρι, αραβόσιτο). Η ασθένεια αυτή νανισμό και θάνατο των φυτών. Μεταδίδεται με το νερό της άρδευσης, κυρίως. Αντιμετωπίζεται με αμειψισπορές.





Σήψεις στελέχους (μύκητες Colletotrichum spp., Macrophomina phaseoli, Giberella fujikuroi)

Οι σήψεις αυτές προσβάλλουν στελέχη του σόργου που παρουσιάζουν πρωτογενείς προσβολές από έντομα και άλλα αίτια. Προκαλούν πλάγιασμα και πρώιμη ωρίμανση. Αντιμετωπίζονται με ανθεκτικές ποικιλίες.





Ασθένειες φύλλων

Στις ασθένειες φύλλων του σόργου ανήκουν οι:

  1. Ελμινθοσπορίωση (Helminthosporium turcicum).
  2. Κηλίδωση των φύλλων (Phoma insidiosa).
  3. Σκωρίαση (Puccinia purpurea).

Όλες αντιμετωπίζονται με αμειψισπορές, καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας και απολυμάνσεις των σπόρων.





Ασθένειες καρποταξιών

  • Επενδεδυμένος άνθρακας (Sphacelotheca sorghi). Στη θέση των καρπών υπάρχουν σωροί από τα σπόρια του μύκητα που περιβάλλονται από λεπτή μεμβράνη μέχρι περίπου τον θερισμό.
  • Ημικαλυμμένος άνθρακας (S. cruenta). Η λεπτή μεμβράνη σπάζει όταν οι σωροί φθάσουν τον μέγιστο όγκο τους, οπότε η ταξιανθία γίνεται άμορφη.
  • Γυμνός άνθρακας (S. reiliana). Η ταξιανθία μεταβάλλεται σε μαύρη μάζα από πολύ νωρίς.

Οι ασθένειες αυτές αντιμετωπίζονται με απολύμανση του σπόρου με μυκητοκτόνα, ανθεκτικές ποικιλίες και καταστροφή των προσβεβλημένων ταξιανθιών.