Ασθένειες switchgrass

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ριζοκτόνια

Η ασθένεια αυτή απαντάται σε μικρό βαθμό σ’ ολόκληρη την Ευρώπη αλλά είναι πολύ συχνή στην Βόρεια Αμερική. Οι ζημιές περιορίζονται σε λίγες εστίες στον αγρό, αλλά η καταστροφή των switchgrass μπορεί να είναι ολική όταν η μόλυνση γίνει πρώιμα. Η ασθένεια εμφανίζεται σε κυκλικές κηλίδες μέσα στους αγρούς ζαχαροτεύτλων. Στην αρχή εκδηλώνεται με μαρασμό των φυτών, που προοδευτικά καταλήγει σε πλήρη νέκρωση του φυλλώματος. Στην ρίζα παρατηρούμε μια καστανόχρωμη σήψη περισσότερο ή λιγότερο βαθιά, ανάλογα με το βαθμό προόδου της ασθένειας. Προκαλείται από το μύκητα Rhizoctonia solani. Ο μύκητας διατηρείται στο έδαφος υπό μορφή σκληρωτίων. Απ’ αυτά βλαστάνει το μυκήλιο που προσβάλλει την επιφάνεια της ρίζας και στη συνέχεια την διαπερνά προοδευτικά, προκαλώντας τη σήψη της, μερικές φορές μέχρι ολικής καταστροφής του φυτού. Η αρρώστια εκδηλώνεται αρκετά πρώιμα, ενώ η επέκτασή της ευνοείται από κακή δομή και υπερβολική υγρασία του εδάφους και από υψηλές θερμοκρασίες. Τα κύρια μέσα αντιμετωπίσεως της ασθένειας είναι βελτίωση της δομής του εδάφους, η επιμήκυνση του χρόνου αμειψισποράς και η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών.




Φυτοφθόρα

Τα είδη φυτοφθόρας που προσβάλλουν το switchgrass είναι η Phytophthora parasitica, Phytophthora citrophthora και Phytophthora criptogea. Προκαλούν τήξεις, έλκη στο λαιμό, σήψεις στις ρίζες. Η προσβολή ξεκινάει με υδατώδεις κηλίδες που σχηματίζονται στην περιοχή του λαιμού. Το παθογόνο παραμένει στο έδαφος για πολλά χρόνια. Ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση της προσβολής είναι υψηλή εδαφική υγρασία και θερμοκρασία 18-30oC. Σαν μέτρα αντιμετώπισης συνιστώνται τα ίδια περίπου με τον Pythium spp.




Pythium spp

Το παθογόνο βρίσκεται στο έδαφος και προσβάλλει όλα τα μέρη του φυτού και προκαλεί τήξεις των νεαρών φυταρίων και σήψεις στις ρίζες. Το σημείο προσβολής έχει χρώμα αρχικά λευκοκίτρινο και τελικά καστανό. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας στα προσβεβλημένα σημεία δημιουργείται πλούσιο λευκό μυκήλιο και πάνω σε αυτό σχηματίζονται τα ζωοσπόρια, που αποτελούν τα μολύσματα που μεταφέρονται με τη βροχή, το νερό άρδευσης, τον άνθρωπο και τα εργαλεία. Βασικό προληπτικό μέτρο αποτελεί η άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών από την καλλιέργεια. Ως θεραπευτικό μέτρο αναφέρεται η εφαρμογή θειοχαλκίνης (γαλαζόπετρα) με ριζοπότισμα.




[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ποικιλίες.